2019 в музика: Кокимото

04/12/2019

„Най-голямото щастие, което ти дарява животът, е възможността да реализираш себе си.“

 

Така започва документалният късометражен филм за Калоян Илиев – Кокимото, любим артист от Варна, известен с провокативното и ексцентрично изкуство, което прави. За себе си Кокимото споделя, че не се взима прекалено на сериозно, въпреки че според нас има всички основания да го прави.

 

×

 

Кокимото има зад гърба си вече над 40 самостоятелни изложби и е участвал в над 200 общи изложби по цял свят, фестивали за съвременно изкуство, ануалета, биеналета и триеналета на рисунката, графиката, колажа и живописта. Получил е цели 15 награди за графика, ex libris, рисунка и живопис. А произведенията му са в 19 колекции в България, Турция, Сърбия, Румъния, Италия, Испания, Полша, Белгия, Холандия, Дания, Уругвай, Тайланд, Япония и Китай. Кокимото живее и работи във Варна като художник на свободна практика. От 2019 г. е преподавател по изобразително изкуство в ЧСУ „Мечтатели“ – Варна. И ако повечето артисти предпочитат да напуснат града и да търсят повече възможности извън него, то Кокимото избира твърдо Варна!

„През 2019 г. продължих да се развивам професионално като художник, но допълних портфолиото си с началото на преподавателската си дейност по изобразително изкуство в ЧСУ „Мечтатели“ в гр. Варна. Освен в учебните часове на децата от 3-и до 10-и клас, предавам знанията и уменията си в създадената от мен школа по изобразително изкуство „За мечтатели“. Много запомнящо за мен е и участието ми в Art Basel – LISTE 2019 – Панаир на съвременното изкуство, на което бях представен от галерия AM Contemporary Basel. Друго вълнуващо събитие бе и самостоятелната ми изложба „Морско бягство от действителността“ в галерия Уникредит в София, за която създадох няколко изключително значими за мен произведения, като скулптурата на пате–пояс „Безопасността на първо място“. И като за край на тази страхотна година дойде и съвместната ми изложба колажи – The New World Reorder или „Новото световно пренареждане“ с Антония Колева – Нитра.

От следващата година очаквам да реализирам успешно първата изложба с картини на децата от училището, в което преподавам, в пространството на Археологически музей – Варна, както и изложбата по случай година от създаването на школата ми. Подготвям и две много силни и вълнуващи мои самостоятелни изложби, за които обаче е рано да се говори. От себе си очаквам да се усъвършенствам като преподавател и да изненадам себе си с новите си произведения.“

 

Ето я и 2019-а в музика на Кокимото:

 

 

 

от

публикувано на: 04/12/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: