Човекът с вкус – Danny Brown

09/10/2019

Даниел Дюуън Сиуел присъства в регистрите на детройските криминалисти от минимум 20 години. Дълго време държан встрани от уличните шайки, посредством хитър ход от родителите му и закупуване на най-новите видео игри, Дани все пак попада в мъглата. След абитуриентската си вечер той остава без баща и това го принуждава да започне професионална кариера на наркодилър. За кратко време разкривената му усмивка и налудничав смях стават познати на полицейските власти. При третия опит Дани Сиуел влиза за 8 месеца за решетките. Време, което той използва рационално, припомняйки си за детската мечта – да бъде съвременен разказвач на истински истории. Призванието рапър афро-американският дисидент осъзнава покрай музиката на легенди от калибъра на Рой Айерс, LL Cool J, Ейшъм и A Tribe Called Quest.

 

След четири албума на самопровъзгласилия се за Danny Brown генгста тип, публиката ясно може да различи високите регистри на flow-а му, потенциала да сменя темпото на траковете в движение, забавния смях, налудничавата прическа, безпогрешния му усет към дълбоките бийтове… Всичко изброено се упоменава в заявката за търговска марка на вече близо 40-годишния артист. За да бъдем обективни, ще признаем и още едно качество на детройтския екс-трафикант – трудно отчетливото му рапиране е пословично с това, че дори именити сайтове за лирики – genius.com – често са поставяли въпросителни знаци на текстовете му. Ами да, просто само той си разбираше фразите, но като при всеки готин изпълнител, самоиронията трябва да се показва пред широката публика.

 

×

 

Когато Мистър Браун започва да строи своята крепост (разбирай студио), той пробва различен тип бийтове и мелодии. Някои от тях никога не си харесва, други обаче събира смелост да пусне на неговия идол в културата – Q-Tip – основния композитор в легендарната формация A Tribe Called Quest. Човек, повлиял завинаги на хората, като Фарел Уилямс, Nas, Cypress Hill, The Roots, Anderson. Paak, Кендрик Ламар и, ако искате, вие довършете списъка. Когато Професор Кю (моля да не се бърка с другия член на Хип-хоп Пантеона – Куинси Джоунс) чува демото на откриващия “uknowwhatimsayin¿” трак, той буквално изригва срещу несигурността на Danny Бой. “Не, пич, ти трябва наистина да се захванеш с албум, звучащ така.” А когато гениите говорят, обикновените люде трябва да слушат с лист, химикалка и включен Pro Tools в ръце. От този първоначален порив нататък минават три продуктивни лета креативен труд. Към титулярите се присъединяват познати муцуни от средите на фронтмена – британецът с щатска кръвна група Пол Уайт и нигериецът Стивън Умоя, a.k.a. Obongjayar, базиран от години в лондонския мегаполис.

 

Двамата, съвместно с изпълнителя, са автори на две от безспорните бижута в петия студиен проект на Danny Brown. “Belly of the Beast’’ и заглавното “uknowwhatimsayin¿” разполагат с откровен псайхъделик позитивизъм и инструментали, достойни за бурни аплаузи в Залата на хип-хоп славата. Приликата с Outcast и лидера им Andre 3000 не е търсена, но пък е доловима. А елегантният почерк на Q-Tip сякаш нанася фино контурите на пълнокръвна картина.

 

×

 

Водещи цветове в нея придават синглите, появили се преди 4-ти октомври (официалната дата на издаване). “Dirty Laundry” прониква в тъмните улички на никак не романтична история, с ехтящ и себеутвърждаващ текст. Атмосферата в парчето идва от позабравения бийт на LA гуруто Samiyam. Ритъмът и мелодията са изцяло видоизменени и внимателно съблюдавани от Q-Tip, за да се получи един от синглите на изминаващата година.

 

Другото водещо парче, което задължително се нарежда до класиките „Bonita Applebum“ на A Tribe Called Quest, „One Love“ на изгряващия за вечни времена Nas и „Left & Right“ на избраните D’Angelo, Redman и Method Man, със сигурност се казва “Best Life”. Позитивно настроение, искрен реализъм и усещане за подреденост струят от най-кратката композиция в албума. Danny Brown звучи с тон на завършен R’n’B изпълнител от края на класическите 80 години. Няма и помен от уличния му акцент. В “Best Life” 38-годишният “чичка” се наслаждава на изживяното и научено през годините. А и на сбъдването на мечтите си, работейки с пастрока си от Ню Йорк.

 

×

 

Тридесет и трите минути съвършенство искрят и с цвета на JPEGMAFIA написал “3 Tearz” с уважението на EL-P и Killer Mike и включващ се “от воле” в постижението на Flying Lotus и Thundercat – “Negro Spiritual”. Ако го беше оставил на Q-Tip, новият албум на Danny Brown, изненадващо или не, щеше да се казва “Savage Nomad”. Тежка гемия, раздвижена от чинелчета, напомнящи на живи барабани, в която flow-ът разкъсва с откровеност и фокусираност. Поздравленията отново отиват директно за водещия човек в A Tribe Called Quest. Дани Браун признава очевидното: “Мисля, че на прима виста израпирах 50 реда върху този бийт, без да гравитирам около конкретна посока. Q-Tip все пак успя да обуздае ентусиазма ми. Ще бъда честен – смятам, че той наистина се вълнува от подобни изпълнения.” Явно до такава степен е фен, че добавя в края на трака същинско дръм соло със звънтящо барабанче. Любителите ще го оценят – сигурни сме в това.

 

Както и целият запис “uknowwhatimsayin¿” – албум, продължаващ да колекционира не просто положителни ревюта, но направо възхитителни такива. Без излишно маниерничене, с мисълта да създаде продукт, оставащ за поколения напред, Danny Brown доказва, че класациите и присъствието им в тях далеч не е всичко. Културата принадлежи на истинските артисти. Ще си ги пазим, нали?

 

Целият “uknowwhatimsayin¿” слушай тук:

от

публикувано на: 09/10/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: