Киномания представя „Танц филм фест“

24/09/2019

Вече сме нетърпеливи да станем част от специалната изненада, предшестваща тазгодишната „Киномания“, а именно дванайсетте специално подбрани документални и художествени филми, посветени на танца, които ще бъдат прожектирани в кино „Люмиер Лидл“ между 24-ти и 30-ти септември. Сред селекцията буди любопитство филмът „Червените пантофки“ от 1948 г., който е един от първите филми, заснети с новата Technicolor система, както и неми записи на звездата на Руския балет Тамара Карсавина, и архивни кадри на легенди като Баришников и Рудолф Нуреев.

 

 

Режисьор на „Рудолф Нуреев: Бялата врана“ е не кой да е, а Ралф Файнс. А сред филмите, посветени на класическия балет е и  художественият „Isadora“ с Ванеса Редгрейв от 1968 г. През 60-те са заснети и филми като австрийския „Лебедово езеро“ и испанския „Los Tarantos“ с участието на легендарната фламенко танцьорка Кармен Амая.

 

 

×

 

 

Освен филми, посветени на знаменити имена в танца, фестивалът включва в селекцията си и съвсем нови продукции в категорията „Премиерни заглавия“. Сред тях са художествения „И след това танцувахме“, копродукция между Швеция, Грузия и Франция с режисьор Леван Акин и отличен с награда за най-добър актьор за изпълнението на Леван Гелбахиани на филмовия фестивал в Сараево. „Dantza“ или „Танц“ на режисьора Телмо Еснал е едно от най-любопитните заглавия – обвързващ традицията на танца с кръговрата на природата, с ритуалите, с които хората празнуват природата, филм изследващ природно човешкото в танца и бихме казали – създаден в преклонение пред това изкуство.

 

 

На едно от най-влиятелните имена в съвременния танц – Охад Нахарин, хореограф на танцова компания „Батшева“ – е посветен филмът „Mr Gaga“, а „Yuli“ разказва историята на Карлос Акоста – първият цветнокож, танцувал Ромео в Кралския балет в Лондон, където е солист в продължение на 17 години.

 

 

×

 

 

Една от черешките на тортата в цялата поредица е „Кафе Мюлер“ на съвършената и неповторима Пина Бауш, документалния филм за която вече сме гледали на София Филм Фест и го смятаме за един от най-брилянтните и красиви филми, посветени на танцовото изкуство.

от

публикувано на: 24/09/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: