София Филм Фест представя „Европейско кино за учащи 2019“

07/10/2019

Програмата „Европейско кино за учащи“ е проект, иницииран от Дома на киното, който започва своето начало още през 2009 г. като „Филм фест за учащи“. Оттогава насам този проект дава шанс на много млади и активни хора да се запознаят отблизо с филмови алтернативи на холивудските продукции. Програмата е с разнообразен културен заряд и образователна цел, а този семестър акцентира на документалното кино и подбрани важни заглавия от фестивала в Кан.

 

Програмата ще бъде открита с българския документален филм „Формулата на Тео“, който ще бъде представен на 7 октомври (понеделник) от 18:00 ч. Режисьорът и сценарист Николай Василев ще присъства на прожекцията, за да разкаже повече за работата си с преподавателя по физика Теодосий Теодосиев, на когото е посветен филмът. В него се разкрива невероятната му личност и формулата, по която учителят Тео успява да разгърне потенциала на своите ученици и да остави умовете им да ги отведат далеч.

 

×

 

Второто предложение ще бъде на 14 октомври (понеделник) от 18:00 ч. и това е още едно българско заглавие – „Ага“ на режисьора Милко Лазаров. Филмът дебютира на фестивала „Берлинале“ през 2018 г., след цели 29 години българско отсъствие. Продукцията е интересен разказ за двама ескимоси и дъщеря им Ага, която се е отрекла от този начин на живот, но след като майка ѝ се разболява, баща и дъщеря трябва да се сближат отново. Филмовият екип ще е насреща, за да чуе не само впечатления от филма, но и интересни въпроси след прожекцията.

 

 

Следват два понеделника, отредени за заглавията от Кан. На 21 октомври от 18:00 ч. ще можем да гледаме „Щастливия Лазаро“. Победител в Кан 2018-та в категория Най-добър сценарий, филмът е разказ с библейски препратки, представящ наивно добрия Лазаро, разглезения Танкреди, едно измислено отвличане и зародилото се странно приятелство в последствие. Режисьорката Аличе Рорвахер изследва в разказа си така наречените „Лазаровци“, за които тя казва, че „не могат да изпъкнат, защото дори не знаят, че е възможно да го сторят“, защото толкова категорична и оставяща ги на заден план е тяхната доброта.

 

 

28 октомври ще ни срещне с носителя на множество награди, някои от които са Златна камера за дебют и награда за най-добър актьор в конкурсната програма „Особен поглед“ на фестивала в Кан 2018-та. За основа на дебютния си филм „Момиче“, младият режисьор Лукас Донт взима истинска история, прочетена във вестник, и я е превръща в разказ за смелите мечти на една 15 годишна балерина, която всъщност е… момче. Начален час на прожекцията – 18:00 ч.

 

 

Началото на ноември ще ни поднесе българско предложение – документалния филм „Калин и отбора на затвора“. Денят е 4 ноември (понеделник), а часът – 18:00.  Филмът на Галина Щърбева (продуцент), Петко Гюлчев (режисьор) и Тонислав Христов (сценарист) е уникален за България със своите 5 години снимачен период с основна локация затвора в Казичене. Историята разказва за психолога на затвора Калин, който има мисия и тя е, дори и да трябва да преобърне цялата ценностна система, „поне един от сто да излезе от калта“. Екипът на продукцията ще присъства на прожекцията и ще е отворен за дискусии.

 

×

 

11 ноември (понеделник) е само ден след деня, в който се навършват 30 години от падането на Берлинската стена – един от символите на Студената война. Точно така се казва и следващото предложение. Филмът „Студена война“ на Павел Павликовски е история за един музикален режисьор и една млада певица; една страстна, но невъзможна любов, която разцъфва на фона на руини, различни убеждения и политическо напрежение. Тази драматична любовна двойка нашепва частично за любовта между родителите на режисьора, които той самият описва като двойка, която е „бедствие без край“. Началният час на прожекцията е отново 18:00ч.

 

 

Огорчението от политическата реалност продължава и със следващата прожекция на 18 ноември (понеделник) от 18:00 ч. Този път се прехвърляме в българската действителност, проследявайки живота и творчеството на писателя Георги Марков. Документалният филм на режисьорката Боя Харизанова „Чувство за непоносимост“  хвърля светлина не само върху живота на твореца, но и върху миналото с неговия понякога неясен характер и политически сенки, които обгръщат историята от тези години. История, с която младите киномани ще могат да се запознаят, разбирайки повече и за една важна фигура от минало ни.

 

×

 

Последната прожекция е на 25 ноември (понеделник) от 17:00ч. –  „Дивата круша“ на турския режисьор и носител на Златна палма – Нури Билге Джейлан прави своята световна премиера в официалната конкурсна програма на Кан 2018 и завършва есенния семестър на „Европейско кино за учащи“. Историята е едно меланхолично връщане към детството, което обаче може да донесе горчивина. Точно тя застига главния герой Синан, който, връщайки се в родното си село, се надява да открие нужното, за да стане това което винаги е искал – писател. Вместо това обаче той открива само дълговете на баща си.

 

от

публикувано на: 07/10/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: