Нова българска анимация

13/05/2019

Днешната българска анимация е достоен наследник на прочутата Българска анимационна школа, утвърдила се през 60-те и 70-те години на 20 век. Предстоящото представяне на съвременни български анимационни филми на голям екран пред широка аудитория ще бъде първата публична инициатива на Асоциацията на българските анимационни продуценти – АБАП. Ще бъдат показани анимации създадена от български автори през последните 7 години с идеята това да стане традиция и занапред. За момента са селектирани 30 анимационни филми за възрастни и над 20 за деца, които ще бъдат представени в 4 програми – 2 за възрастни и 2 за деца в Дом на киното:

 

 

 

Очаквайте:

 

Нова Българска Анимация за възрастни – програма 1 – 14 май от 18:00ч.

Нова Българска Анимация за възрастни – програма 2 – 25 май от 18:00ч.

Нова Българска Анимация за деца – програма 1 – 01 юни от 11:00ч.

Нова Българска Анимация за деца – програма 2 – 02. юни от 11:00ч.

 

Късометражните анимационни филми средно се правят за около 1-2 години, някои дори за повече, и след това имат своя фестивален живот като се представят на национални и международни фестивали. Те трудно достигат до широка публика, тъй като са много различни по тема, техника и вид и повечето телевизии нямат как да ги програмират. Широко разпространено е и мнението, че анимацията е само за деца. Целта на тези програми е публиката да се запознае с многообразието на анимационното изкуство!

 

В първата програма ще бъдат представена селекция от 12 артистични анимационни филма на съвременни български автори създадени след 2012г. Много от тези филми са на утвърдени режисьори, получили награди и признание на национално и международно ниво – Трепет на Владимир Тодоров, Пролетно равновесие на Андрей Цветков, Докосване на Велислав Казаков, REW day на Свилен Димитров, Грозна приказка на Радостина Нейкова, Баща на Иван Богданов, Аспарух Петров, Росица Ралева, Дмитрий Ягодин, Мориц Мейерхофер и Велко Попович, Жар птица на Велислава Господинова, Майки на Любимир Йотов. Някои от филмите са дебютни като Само моя на Йоана Атанасова, а други са студентски филми като Крушата на Петко Модев (НБУ) и Техно на Атанас Филипов (НАТФИЗ). Мир на Димитър Димитров и Техно на Атанас Филипов ще бъдат показвани на голям екран за първи път.

 

НОВА Българска Анимация – vol.1 ще се състои на 14-ти май в Дом на киното

времетраене: 110 мин. публика: +16

 

ПРОГРАМА 01

 

Трепет, реж. Владимир Тодоров, 10 мин.
Мир, реж. Димитър Димитров, 6 мин.
Техно,реж. Атанас Филипов, 3 мин.
Пролетно равновесиe, реж. Андрей Цветков, 8 мин.
Докосване, реж. Велислав Казаков, 7 мин.
REW day, реж. Свилен Димитров, 7 мин.
Грозна приказка, реж. Радостина Нейкова, 11 мин.
Баща, реж. Иван Богданов, 16 мин.
Само моя, реж. Йоана Атанасова, 7,30 мин.
Крушата, реж. Петко Модев, 7 мин.
Жар птица, реж. Велислава Господинова, 7 мин.
Майки, реж. Любомир Йотов, 18 мин.

от

публикувано на: 13/05/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: