Това наистина са те – Paraplanner!

19/09/2019

Paraplanner са от групите, които се отдават изцяло на музиката си. Живеят с нея – смислено и пълноценно. Сцената ги познава с ударния им старт и поредица от концерти, отличен краткосвирещ запис – „Tunestalkers EP“, а сега идва моментът за дебютен цялостен, студиен проект. 

 

Албумът се казва “Орбита” и официално излиза днес, 19-ти септември. Премиерата на деветте чисто нови песни ще се случи с концерт в “Кино Кабана”, София  и определено дава заявка за стойностна музикална продукция. А тя, между другото, изцяло е поверена на бийтмекъра на Републиката – Mr. Гена, свързван най-злочесто с хип хоп екипажа So Called Crew

 

Накратко, това са отговорниците за минималистичното и директно звучене на Paraplanner – аудио снимка: септември 2019-та. Фронт дамата Александрина Александрова открито споделя за “Орбита”: “Много си изстрадах този проект. Мисля, че е много по-искрено да пиша за случки, емоции и мисли, които наистина ме връхлитат, отколкото да си измислям въображаеми светове.”

И сякаш именно лириките обрисуват ярката промяна в себеизразяването на “парапланеристите”. От забавните метафори в пилотната за бандата “Комарии в последвалите любими за публиката “Пчела” и “Есен”, музикантите извървяват пътя към себе си. 

 

Артистична, градска и на моменти никак нескрито меланхолична, историята на песните в “Орбита” се разкриват под формата на негативи. С моно цветове, лъкатушещи, но с все по-явна увереност, думите в новите песни на Paraplanner ни канят в мислите и света на чаровния вокал. 

 

Алекс разказва: „В лириките към „Tunestalkers” EP  по-скоро разказвах за пчели, комари, слонове, неща… Заглавието на дебютния дългосвирещ албум на Paraplanner обаче беше търсена метафора. Да бъде обобщаваща, абстрактна дума, която всеки да си дефинира по свой собствен начин.“

 

Съществена част от общата картина представлява музикалният продуцент Евгени Енчев – Гена. За него проектът “Орбита” със сигурност се явява сериозен експеримент. Всъщност, записът играе ролята на своеобразен прощъпулник по отношение на работата на Гена и композирането му в екип с живи музиканти. Отсега ви предупреждаваме – справил се е отлично.

 

На нездравото ни любопитство защо точно Гената е бил изборът на Мариета Койнарска – клавишни и Александрина, гласът и басите на Paraplanner, последната се усмихва сериозно: „Изключително симпатично ми стана,  колко привидно лесно се случваше работата с Гена. Той е супер продуктивен. Разсъждава така: ако е решил да създава албум, влиза в студиото, затваря се и почва да работи, докато не се получи. Важна за крайния резултат беше свободата в творческия процес. Помогна ни да бъдем себе си и да го следваме. Даде ни референция да създаваме песните, така, както сме ги почувствали. Както си ги представяме, така да си ги запишем и съответно така да си ги защитим. И издадем.”.

 

Хубав пример за естествения подход на триото е предварително появилият се сингъл “Съмнения”. 

 

×

 

Аутрото на парчето и на албума се е получило по следния начин – Гената e излязъл за малко от студиото по работа. През това време Александрина, останала насаме с мислите си, започнала да наслагва гласове върху гласове върху гласове, докато се е получила една истинска феерия от атмосфери. Не всички от тях звучат перфектно, като изпълнение, но пък емоцията е налице. Мариета Койнарска и Гена, когато чуват вокалите се обединяват около мнението – ако се изпее отново пасажът, ще се загуби първоначалната тръпка.

 

„Харесва ми в албума, а и си е съзнателно търсен ефект, да оставим финално леко сурови, леко неперфектни идеи. Слушателят може да усети супер живо, искрено усещане.“

 

Това важно уточнение на Александрина ни кани любезно в световете на Paraplanner. Част от тях ще ни се разкрият в най-естествения си вид на споменатото първо представяне на албума. Групата единодушно решава да пресъздаде новите си идеи, както са се появили и доразвили в студиото. Александрина, Мариета и Гената на бийтовете, без живи барабани, които реално отсъстват в деветте композиции.  

 

Стилът на албума, ако изобщо е нужно да го определяме, бихме се насочили към термина алтернативен поп. Завихрил се от първите опити – видео сингълът “Седмото кафе”  и “Многоцветен”, за да стигне и до реализирането на две идеи на продуцента. “Мимикрия” и “200 процента” с хип хоп артиста ЖЛЪЧ, изкарват Paraplanner от комфортната им зона, впускайки се смело в опасните подводни, гангстерски води. 

 

×

 

Позитивното, когато слушаш “Орбита”, е във факта, че наистина можеш да му се отдадеш на сто процента. Някак съвсем логично преливат идеите и без да присъства концептуалност, той се разкрива пред очите ти в една конкретна посока. По някакъв начин Paraplanner се вписват в модерната тенденция от последните години – все повече албуми от край до край стоят достатъчно ангажиращо и силно. Просто трябва да се настроиш, че ще им се отдадеш напълно. Без да търсиш, поне в началото, конкретни сингли.

 

Александрина се съгласява с нашите наблюдения: „Трудно мога да отлича събирателната песен за цялата „Орбита”. Да, композициите се напаснаха хомогенно, но не мисля, че някоя от тях драстично се откроява. Вероятно оттук дойде и лутането при избора на първи сингъл.”.

 

Трудно е да обобщиш собствената си дълго изстрадана творба, но Александрина все пак опитва: „Винаги съм искала, а и съм се стремяла, албумът ни да звучи хомогенно и издържано в цялостен вариант. За мен такъв проект напомня на едно дърво с отделни клони. Трябва да е нещо общо. Естествено е да се сещам за записите на Ерика Баду и Джил Скот. В техните продукции, композициите се гонят и допълват по толкова красив начин. Това, което държи песните в „Орбита” заедно са текстовете.

Причината – много лично ги приемам и разбирам. И знам, че едни конкретни теми и случки са ме вълнували в този период. И малко или много всички песни са за взаимоотношенията между хората.” 

 

Тук, “С Чиста Съвест” би трябвало да обърнем поглед към себе си. С това ни помага “Орбита”! С музика и текстове, споделящи, че, може би, не е чак толкова лоша идея да се приемаме такива, каквито сме. Без да се съдим излишно, а напротив – да се ценим. Шареното побеждава. А в многоцветните експерименти духът на човека става все по-любопитен и неуловим от делничните баналности. 

 

×

 

Сигурно бягство от тях ще откриете в “Орбита” – дебютният албум на Paraplanner,  който ще се появи от днес на CD и във всички стрийминг платформи. Приятно слушане и пътешествие към себе си :)

от

публикувано на: 19/09/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: