Опознай джаза

30/05/2019

В навечерието на най-пъстрия и весел празник през годината – 1 юни, е време да обърнем внимание на музикалната култура на децата. За да очакваме възрастните да познават музиката, е необходимо първо да сме посели семенцето на познанието още в ранна детска възраст.

 

Тромпетистът Венцислав Благоев вече 9 години работи в тази посока и събира свои колеги с идеята да популяризира джаза сред подрастващите. „Джаз за деца“ е образователен формат, от който малчуганите, не само могат да научат много за музиката, но и да имат своя сценична изява.

 

По време на събитието десетки деца правят първите си крачки в джаза. Сред смях и шеги знанията се трупат най-бързо, а броят на малките фенове на „Джаз за деца“ расте с всяко изминало издание. Срещаме ви с Венци Благоев, той ще ни разкаже повече за своето начинание.

 

Как възникна „Джаз за деца“? Какво ти дава общуването с децата на сцената?

 

 

Първото ни събитие „Джаз за смели птици“ беше на 15 май 2010 г. в „Чайната“ по идея на Огнян Енев – човекът който за 12 години  превърна една бивша фабрика за тетрадки в прекрасно място за жива музика. Джазовата гилдия подкрепи Оги, прие клуба за свой, в тази среда се случиха много красиви и истински неща – без делегирани бюджети, спонсори, т.н. В момента „Чайната“ си търси нов дом и всички се надяваме да успеят скоро.

 

Общуването с децата е важно, с родителите – също. Много джаз музиканти свирят само за себе си, без да се опитват да възпитават, да забавляват, да достигнат до сърцата на публиката. При децата няма друг път освен да дадеш всичко, на което си способен. После енергията се връща и те зарежда.

 

Концертите дават възможност на малчуганите да импровизират заедно с музикантите на сцената. Добре ли се справят децата с тази задача? Разкажи ми за някой забавен момент, който винаги ще помниш.

 

 

Да, децата се включват с песни, перкусии, други инструменти. Някои са предварително подготвени, но повечето усещат енергията на джаза и импровизацията за пръв път. Важно е нивото на бенда да е добро, музикантите да чуват хармонията, да са отворени за нетрадиционни идеи, да са позитивни, да следват посоката и тогава се случва магията.

 

Вълшебните куфари се отварят, понякога става по-шумно, разчитаме и на усета на родителите и учителите, за да се получи добро шоу. Най-смелите птици помагат и в концертите ни за възрастни. Веднъж пианистът ни закъсняваше и се наложи да започнем с малък импровизатор, който се справи отлично.

Кой е любимият инструмент на децата? Имаш ли вече открити таланти сред най-малките фенове на джаза?

 

 

Децата първо усещат ритъма. Барабаните ги привличат, понякога е доста шумно. Също когато успеят да извадят звук от тромпета – така вече говорят на нов глас, радват и себе си, и родителите. Много от децата, които започнаха при нас, вече се занимават с музика. Безброй са и джаз музикантите, украсили кариерата си с „Джаз за деца“.

 

Последното издание на формата е част от инициативата „Не яж боклуци – яж зеленчуци“. Как музиката може да се превърне в един от пътищата към здравословното хранене на децата?

 

 

Това беше проект на „Аква клуб Котвата“ в Сапарева баня – едно прекрасно място, на което сме за втори път. Менажира се от високо интелигентни хора, които се опитват да възпитават посетителите с качествена музика. Зеленчуците са наша запазена марка – имаме постижения дори в музицирането с някои от тях.

Ти самият си баща, използваш ли музиката в детското възпитание при домашни условия?

 

 

Никога не съм прекалявал с родителски амбиции в музикално отношение, но средата, в която живеят децата ми, е неизбежно музикална и джазова.

 

Какво би посъветвал родителите, които искат да култивират джаз култура у децата си? От къде да започнат?

 

Основното е да предлагат качествени забавления на децата, да избягват неистинските звуци, да им пускат добри записи, да ги водят на концерти. Нищо не може да замени обучението по инструмент – то е важно за развитието на всички, независимо дали ще станат музиканти или не. Джазът е есенцията, най-демократичният жанр, който учи на комуникация и творчество.

 

Тук е моментът да поканя всички на празничен купон по случай 1 юни. Събитието ще се състои от 11 ч. във „Фотосинтезис“. Очаквайте много забавни моменти с новите ни перкусии! От 3 до 5 юни, пак от 11 ч. сме в парк „Пети октомври“ в Стара Загора, като част от пред фестивалната програма на „Джаз форум Стара Загора“. Предстоят ни концерти в кино Кабана (лятната сцена пред НДК) на 23 юни от 17 ч.  и на 7 юли от 11 ч., когато ще представим най-новия си проект  „Алиса в страната на джаза“.

 

от

публикувано на: 30/05/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: