Най-добрите сериали по истински събития от последните пет години

22/05/2019

От известно време насам оригиналните истории са във възход благодарение на стрийминг революцията и смяната на потребителските навици. Телевизионните гиганти губят рентабилност и пазарът се измести в интернет. С това количеството и качеството на продуктите се вдигна и се намираме в „златния век“ на телевизията. Но освен оригинални идеи, няма как да не обърнем внимание и на продукции, базирани на истински събития.

 

Това е малко особена тема, защото 99% от нещата, които сте гледали малко или много си взимат персонажи и събития от реалността. „Breaking bad“ черпи вдъхновение от Уолтър Уайт (не Браян Кранстън), реален учител по химия, който започва да „готви“ метаамфетамини и става един от най-големите наркопроизводители в Алабама. Началните надписи на „Fargo“ също започват с послание, в което се твърди, че това са истински истории, но нито братя Коен, нито официалната информация не гарантират, че е така.

 

Но тук става въпрос за чиста форма документални сериали. Можем спокойно да вкараме и последната продукция на „HBO“ за аварията в Чернобилската атомна централа, но все още има само три епизода и няма как да знаем, къде точно в класацията ще попадне след финала си.

 

Следващите пет сериала са подредени в лична класация, която не отговаря на рейтинг в сайтове и не сте длъжни да се съгласявате с нея.

5. The Goldbergs

Всички си мислим, че от нашето семейство ще стане страшен сериал, но рядко това е така. „Семейство Голдбърг“ е странна смесица между документалистика и ситком. Епизодите са взети директно от живота на едно необичайно семейство и ако не вярвате – в сюжета са вплетени снимки и домашни кадри свързани с налудничавите истории.

 

Създателят на сериала е Адам Голдбърг. Неговият персонаж води действието и играе ролята на разказвач. Също така той е малкото момче, което не спира да снима с домашната камера и да изнервя всички вкъщи.

 

Ако се абстрахирате от формата, „Семейство Голбърг“ си е мейнстрийм експериментално кино. И само този акт на смелост от страна на шефовете в „ABC“ го поставя в класацията, макар и на пето място.

4. Trust

Колко пъти сте виждали водния знак „getty images“ върху снимки? От много години Гети е една от най-влиятелните и заможни фамилии в Америка. И ако днес ги знаете от хранилище със снимки, то преди пет десетилетия Гети е силно инволвирана в нефтения бизнес.

 

Джон Пол Гети е разкошен персонаж на ужасен патриарх, който цени повече парите от семейството. Малко като бащата на Патрик Мелроуз, но в по-мъдър вариант. Но като се има предвид, че идва от тандема Дани Бойл – Саймън Буфой („Slumdog millionaire“, „127 hours“) няма как да е по друг начин.

 

Историята проследява взаимоотношенията в нефтената империя, като действието се върти около отвличането на един от внуците на Джон Пол Гети от италианската мафия. Класически разказ за нефункционално семейство разбито от страх и алчност. След като изгледате „Trust“ ще искате да прочетете всичко за семейство Гети и ще се учудите колко от нещата са автентични.

3. GLOW

 

Gorgeous Ladies of Wrestling или G.L.O.W е реална федерация за женски кеч, която съществува от 1986-та. Точно там започва и разказът в сериала на „Netflix“. Една шепа жени, някои от които актриси, други каскадьори се явяват на кастинг без да знаят точно какво се иска от тях. Сериалът е пълен със ситуации „играчка плачка“ и е силно феминистичен.

 

Създателите Карли Менш и Лиз Флахайв са отговорни за сериали като „Homeland“ и „Orange is the new black“, които също разчитат на силни женски водещи персонажи. GLOW е нещо, което не сте гледали. Ако се абстрахирате от  инфантилността на осемдесетте в щатите, ще видите че проектът засяга има много по-големи и актуални проблеми.

2. Narcos

От саундтрака в началото на епизода, до монтажните връзки с величествената колумбийска джунгла, „Narcos“ се превърна в съвременна класика. Заглавието само обяснява за какво иде реч, а именно за големите наркобосове на Колумбия от 80-те и 90-те. Автентичността на проекта беше оплюта от много хора, които са живели по онова време и са преминали през ада на нарколордовете, но имайте предвид, че това не е документално кино и винаги, ще има неточности откъм достоверност.

 

Вагнер Моура, който играе Ескобар е роден в Бразилия и за ролята си учи испански и качва двадесет килограма. И добре, че го е направил, защото иначе нямаше да можем да симпатизираме на един от най-злите хора в историята на човечеството.

 

Има много филми за Ескобар и наркотрафиканти, но малцина успяват да те накарат да съжаляваш чудовища. В това отношение „Narcos“ се справя безупречно. Всеки знае как завършва историята и въпреки това се надяваш да има алтернативен край. Американците побеждават, но ти не се радваш заедно с тях, а скърбиш за Ескобар.

 

1. Mindhunter

И като се заговорихме за това как се съжаляват чудовища, Финчър си е Финчър, няма какво да се направи по въпроса. „Mindhunter“ има само един сезон, но това не му пречи да е най-добрият сериал за последните пет години. Действието е водено от Холън Форд, който е инспириран от Джон Дъглас – човекът отговорен за криминалното профилиране на серийните убийци.

 

Сериалът влиза надълбоко в психиката на чудовището и я показва на зрителите без да разчита на евтино насилие. Големи персонажи с безупречни мотивации и сложни взаимоотношения. „Mindhunter“ е учебник по психологическа драма и въпреки обема си (десет епизода), не се изхабява и не цикли на едно място.

 

Тази година се очаква втори сезон и аз лично стискам всички палци с надежда  историята да не се разводни.

 

 

от

публикувано на: 22/05/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: