Ремиксирай времето

14/05/2019

За да оцелее изкуството има нужда от многоликост. Иван Шопов е точно от този вид многолики артисти, които с проектите си постоянно показват, че не е невъзможно да бъдат съчетани няколко таланта. Художник, музикант, продуцент, композитор, естет и новатор, Иван не спира да ни изненадва със смели музикални и визуални решения. Съчетанието на традиционен български фолклор и електронна музика си остава неговата запазена марка.

 

Новият му проект „Kanatitsa – Remixed” е нов поглед към едноименния му албум от 2017 г. Работата по визуалната част е поверена не на кой да е, а на самия – Насимо, най-известният български графити артист. Какво се е получило от тази колаборация? Само след дни ще стенем свидетели при представянето на албума. Срещаме ви с Иван да сподели повече подробности за това наистина интересно събитие.

Две години след Канатица идва ремиксовият вариант на албума. Какво се промени през това време за теб в музикално отношение? В каква посока повеждаш този път слушателите?

 

 

Две години излетяха много бързо и с тях и много неща се промениха в  музикално отношение. След като излезе албумът Канатица, започнах да обръщам още повече внимание на по-спокойните ритми и по-концептуалните идеи, което доведе и до реализирането на албума InFusion с Теодосий Спасов през ноември 2018-та. Издадох и още един специален албум заедно с Valance Drakes, който също води в посока откриване на нови хоризонти, експериментирайки със различни подходи и смесване на ембиънт, джаз и електроника.

 

С ремиксите на Канатица искам да отведа слушателите до един голям музикален форум, в който се преплитат най-различни стилове музика – от дръм и бас до ембиънт, от техно до дъб и ай ди ем. (drum and bass, ambient, techno, dub, idm ако се изписват на английски) Това е албум показващ разнообразието от съвременни похвати в електронната музика, като към тях се добавят и традиционните вокали и инструменти, които са в оригиналния албум.

С кои артисти си работил за ремиксите? Какъв беше подходът ти при техния подбор?

 

 

Артистите са от цял свят и основната ми идея беше да разпространя албума възможно най-далеч, използвайки контактите ми с редица изявени и нови артисти, които работят в стилове близки до мен и моята публика. Сред гостите от чужбина може да видите: Clockvice, Vorso, Roel Funcken, Asa, Valance Drakes, Kaya Project, Climaxim, Close Your Eyes, Ghostek, Merlin Ettore, Monolog, Karsten Pflum, Ion Driver и други, а от България 1000 names, Kliment, The Science, LQ, Ogonek, Nocktern, Cooh, Ghost303, Betafute, Smyah, Mytrip, The Third Man, Samity, Goro и др. Накрая се получи едно безкрайно разнообразно пътешествие, което отнема време да бъде преживяно и осмислено.

 

Как намираш баланса между народната музика и електронния звук? Кое ти служи за ориентир?

 

 

Ориентир винаги са били вътрешната нагласа, личната естетика и количествените натрупвания от слушането на разнообразна музика през годините. Каквато и музика да правя или смесвам, винаги стъпвам и на дългогодишния ми опит в това да съчетавам различни музикални течения и така да измислям нови. Балансът се крие в това да не прекалиш нито с едното нито с другото. Да не използваш фолклора като подпора за електронния звук, нито обратното. И двата елемента са част от едно нещо наречено музика, и когато правиш музика от душа, нещата се получават с лекота и залепват естествено.

От няколко години работиш с момичетата от „Авигея“. Получи ли се вече добра спойка между вас? Мислиш ли и при следващи твои проекти да си сътрудничиш с тях?

 

Да спойката става все по-добра и когато всеки се усъвършенства в неговата посока, музиката се излива с лекота. Имаме няколко нови записа, които ще изпълним и на 18-ти пред публика, а по-късно през годината трябва да влезем в студио и да запишем още общи композиции.

 

Обложката на албума има интересна история, как беше създадена тя? Какво ви свързва в творчески план?

 

 

Обложката за ремиксирания албум има цел да покаже как изящното изкуство също може да се ремиксира, когато попадне в ръцете на талантлив художник като Насимо. Аз имах идея той да нарисува обложката на оригиналния албум Канатица от 2017-та, но тогава не успяхме да съчетаем програмите си. Когато дойде време да се създаде ремикса, ми хрумна да се обърна към него за тази задача и той прие.

 

Оказа се, че 18-ти май, датата на издаване на албума с ремикси, е 3 дена след датата, на която Насимо открива новата си изложба с негова книга и над 50 нови картини (сред които и ремикса на Канатица). По този начин решихме да се колаборираме в двете събития. Той нарисува обложката и плаката за моето събитие, а аз ще пускам музика на откриването на изложбата му на 15-ти май. В творчески план ни свързва най-вече любовта към изкуството и сходните гледни точки към света. Аз се вдъхновявам от неговата живопис и графити, а той от моите графики и музика.

Предстои представянето на албума. Твоето послание към публиката?

 

 

Искам да поканя всички меломани, които ценят българската електронна музика, да подкрепят идеята ми – в една вечер да се съберат толкова много различни стилове, да се насладят на таланта на музикантите подкрепили събитието с участието си и да полетят с музиката, която сме приготвили с момичетата от Авигея специално за това събитие. За феновете на оригиналната версия на Канатица ще има много вълнуващи изненади и нови музикални посоки, които да тласнат въображението им в безкрая на съвременната музика и култура.

 

 

от

публикувано на: 14/05/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: