Наследството на Капана Фест 2019

15/05/2019

Този момент от годината е, когато престои Капана Фест и всички говорят за него. И това не е случайно предвид, че тридневният фестивал се превърна в институция, която обогатява с творчество и изкуство всички негови верни посетители. 9 издания и 5 години по-късно, оплетените улички на арт квартала са задължителна дестинация и за туристите, а обликът му е повод за истинска национална гордост.

 

Запазената марка на Капана Фест е традиционната фестивална украса, която придава на квартала уникална празнична атмосфера и обикновено остава над уличките му до края на октомври, когато организаторите я заменят с коледни светлини и гирлянди заради събитието Коледа в Капана. Друга важна част от чара на Капана безспорно са графитите, които покриват все повече стени след всяко издание на феста.

Освен музикалната програма на двете главни сцени, някои от които ще бъдат заснети и излъчени от Бинар, основен фокус са графити проектите, които ще бъдат 3 на брой. Най-мащабният от тях се пада на гиганта Nasimo, един от пионерите на източната графити култура и един от най-известните съвременни български художници в света. Nasimo работи по Проект МИР, превръщащ половината сграда на Централни Хали в платно с уникално послание, от 2015 година, а това лято се предвиждат финалните щрихи на великолепния стенопис. Освен това на Капана Фест 2019 Nasimo ще представи и шестата си самостоятелна изложба “LIfe is a Study”, заедно с книгата “25 Years on Nasimo: Sketchbook” (Скицникът на Насимо). Книгата-албум включва работни етюди и маслени платна, събирани от художника през годините, и проследява процеса по създаването на някои от неговите най-емблематични творби, от скици до завършени монументални стенописи. Включените автобиографични текстове пък разкриват любопитни факти за професионално и личностното развитие на Nasimo.

Мястото е поп-ъп галерия InDustReal на ул. Г. Бенковски 32, а откриването ще е на 31 май от 17:00 ч.

 

Вторият мащабен стенопис, част от наследството на фестивала, ще покрие един от трите големи калкани на Ядрото (другите два бяха изрисувани на септемврийския Капана Фест през 2018). Проектът е дело на артистите от Comma Studio и е озаглавен Hope (Надежда), като част от многото позитивни послания на феста тази година. Третият е дело на пловдивския графити артист Stern и ще се намира на кръстовището на Златарска и Христо Дюкмеджиев.

 

Фестивалът ще подари на пловдивски парк и 4-метровата скулптура „Космос“, създадена от пловдивския скулптор Милена Бочукова.

 

Очаквайте скоро повече за музикалната програма на Капана Фест 2019. Наследството тук и в профилите на събитието във Facebook и Instagram. Официален хаштаг: #kapanafest2019.

 

 

 

 

 

от

публикувано на: 15/05/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: