Хале 3 отпразнува 10 години

31/12/2018

Годината е 2008, когато в един бивш пивоварен завод в промишлената зона във Варна се случва не какво да е, а скейт хале. Това ще бъде първото скейт хале във Варна. Този месец то отпразнува цели 10 години съществуване. Невероятно, но факт. Истината е, че стрийт културата възпитава десетки поколения, а това хале ще се превърне в дом и любимо място за много хора, които искат да живеят извън шаблона и да бъдат част от едно по-различно общество. Така нареченото скейт общество.

 

“През 2008 Варна беше много специално време и място, което не може да бъде обяснено. Никаква комбинация от думи, звуци или спомени не могат да докоснат това, чувството да бъдеш там. Енергията, зародена от желанието да усещаш вятъра в косата си, надъхващите вибрации от стържещия звук по металната тръба и мечтите ни накараха да наемем хале в един от старите заводи край Варна. Място което демокрацията бе превърнала в бетонна пустиня. Именно там, под сводестите бетонни тавани, наситени с цвета на времето, се роди “Халето”. 150 квадратни метра метра чисто удоволствие и истинска свобода.” – казва Георги Георгиев-Джито, един от основателите на Халето. Другият е Светлин Тодоров-Бежена, който също като Джито освен да кара скейт се занимава с интериорен дизайн и обзавеждане.

Своите 150м2 свобода намират в съседство на склада за мебели на Бежена. Там Хале 1 започва своя живот, финансирано изцяло със собствени средства и създадено от шепа скейтъри, които просто искат да карат за удоволствие.

Първата мини рампа я сглобяват в съседство на склада и после я пренасят. “Електрошокът” на варненската скейт сцена е вече факт, а новото място подлежи непрекъснато на преобразяване, всеки месец обликът се мени.

Първоначално мини рампата се превръща в четири свежи, различни по височина извивки, а после извивките се сливат в едно цяло.

“Резултатът беше – огромна скорост и прекомерно количество адреналин, групи на живо, щури партита, с много трикове и незабравими спомени” – казва Джито.

 

Преди 3-4 години скейт халето се мести в центъра на Варна. Новото му място е бившата Полиграфия, а основната причина и вдъхновение да продължава да съществува Халето са хлапетата на възраст от 4 до 12 години, които се учат да карат скейт при Джито, Тушето (Тодор Иванов) и Дидко. Студените зимни месеци карат ядрото на организацията да се погрижи отново за създаването на място за каране на закрито. Отново се местят рампи и се строят нови. Всичко се случва на “мускули” и собствено финансиране.

Скоро Халето се увеличава с още една зона, която ще бъде посветена основно на арт събития.  За „Нощ на Музеите и Галериите“ Хале 3 се превръща в галерия за изкуство. Точно там се случва „Mind SOULdiers” на Nasimo, съставена от 18 монументални творби в стил изящна живопис, съпътствани от собствена светлинна инсталация.

“Едно от най-готините събития във Варна тази година. Изложбата на Насимо беше страхотна. Мястото не е просто ъндърграунд зона, а е креативно място. Важно е да бъде подкрепено, за да може да съществува” – казва Тушето, който движи арт проектите и организира всяка година Коледния базар с над 20 участника в Халето.

Мястото позволява на различни артисти да ползват пространството. Скейт клубът и още 4 сдружения реализират най-различни проекти. С общи усилия нещата се случват.

Сериозен съпорт Халето получава от кънки клуба на Ася Захариева, родена във Варна, живяла 15 години в Германия. Ася е в топ 3 в Европа по инлайн агресив скейт и води прогресивна скейт школа за едноредки и двуредки. Тя подпомага финансово Халето още в първите години от преместването му в Полиграфията.

В момента Халето се разполага на около 800м2. Включва скейт зона, арт зона, зона за отдих и бар. В него се случват всякакви събития от пънк и хардкор концерти, изложби, базари, графити работилници, петъчно артелие до споделено кино. Един жив организъм и любимо място за малки и големи. Честит рожден ден, Хале 3, да пребъдеш дано!

 

 

от

публикувано на: 31/12/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: