Какво да гледам: три сериала с Оскари

24/02/2019

След няколко часа в Лос Анджелис ще се съберат най-големите филмови звезди, за да си раздават златни статуетки и да се тупат по гърба. Винаги са го правили, но в последните години потупванията са станали все по-силни и по-изпросени, защото филмовата индустрия не е това, което беше в изминалите десетилетия. С развиването на телевизията качествените, иновативни истории се разказват на малкия екран. Холивуд се издържа от сикуали на супергеройски филми и няма парите да рискува в по-интересни форми.

 

Разбира се, това води до преселение на таланта. Допреди седем години да си телевизионен актьор се счита за обида в Холивуд. За да играеш в сериал значи, че или не си достатъчно талантлив, или нещо ужасно се е случило с кариерата ти. Но това беше преди седем години и тогава Netflix направи „House of cards“ с носителя на два Оскара – Кевин Спейси и малко по малко повлече крак за всички останали сериозни актьори. След тях идват продуценти и режисьори, които изведнъж не са прекалено големи за малките екрани. Сега живеем в Златната епоха на телевизията и трябва да благодарим на “House of cards”за това.

 

Тази седмица, ще ви дам три сериала, в които имат участие хора номинирани и печелели Оскари в големите категории.

Mindhunter (2017)

Дейвид Финчър е продуцент и режисьор в сериала и оставя отпечатъка си през целия проект. Той е номиниран два пъти за Оскар, но не печели нито веднъж. Първата му номинация идва за „Странния случай на Бенджъмин Бътън (2008)“, където губи от Дани Бойл, а втората му загуба идва през 2011-та от Том Хуупър и „Речта на краля“.

 

Mindhunter ни разказва историята за създаването на профайлърите във ФБР. Разказано по начин, който навлиза дълбоко в психологията на серийните убийци и разглежда темата за това, колко близко са агентите до техния начин на мислене. Отделно има класически американски конфликти на едни „добри“ ченгета, които искат да променят нефункционалната система.

The Kominsky method (2018)

Между двамата главни актьори има три Оскара и шест номинации. Майкъл Дъглас и Алан Аркин са една от най-добрите партниращи двойки появявали се някога в сериал, нищо че са на по сто и петдесет години. Не можеш да кажеш на бялото черно.

 

The Kominsky method е проста история, разказана без резки движения и много трудно уриниране. Просто двама приятели, които се опитват да не паднат в бездната на отчаянието и да приемат неизбежния край. Две егоцентрични старчета, които нямат никой друг в животите си, но никога няма да си го признаят.

Patrick Melrose (2018)

Това не е първият сериал на Бенедикт Къмбърбач, но е първият му сериал след номинацията за Оскар през 2015-та. Той е номиниран за главна мъжка роля за филма „Игра на кодове“, но губи от Еди Редмейн за ролята му на Стивън Хоукинг в „Теорията на всичко“.

 

Патрик Мелроуз е тежък наркоман от богато, нефункционално семейство. Той се бори със зависимостта си, докато се опитва да избяга от демоните на миналото и да заличи белезите, оставени му от баща му.

от

публикувано на: 24/02/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: