Елизабет Тейлър – пети път за щастие

13/02/2019

Тя е на сантиметри от него. Той не може да се концентрира върху репликите си. Тя все още усеща болка в гърлото си. Той знае, че никога няма да е Лоранс Оливие. Тя е Клеопатра. Той е Марк Антоний. Тя е получила най-високия хонорар, който някога е даван на жена в Холивуд. Той се надява, че този филм ще го направи богат. Тя е омъжена. Той си има жена. Тя се оставя той да я целуне. Режисьорът казва „Край“,  но те не спират да се целуват.

Защо най-разрушителните връзки се считат за големите любовни истории? Сблъсък на недодялани, изпуснати хора, който прави огромна медийна вълна и изведнъж те са модерните Ромео и Жулиета. Истината е, че Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън са емоционално осакатени хора. Егоцентрици, които дърпат всичко към себе си и когато се събират, започват да се повличат взаимно към дъното. След десетте години прекарани заедно и двамата са по-лоши версии на себе си. Но да не избързвам.

 

Елизабет Тейлър е част от детското робство на Холивуд. Тя има свръх амбициозна майка, която живее с неосъществената си мечта да бъде призната. Сара определя пътя на Елизабет още от предучилищна възраст. Лиз знае, че трябва да се омъжи за влиятелен съпруг и да живее луксозен живот. Това се променя с настъпването на втората световна война, когато семейството ѝ се мести от Лондон в Калифорния. Там Сара съставя нов план за развитието на дъщеря си. Тя започва да я бута по кастинги и премиери само и само да бъде забелязана от силните мъже на Холивуд. Това не е трудно, имайки предвид красотата на малкото дете.

 

Когато е на десет Елизабет подписва седемгодишен договор с „Метро Голдуин Майер“. Тя учи, играе и живее в студията. Единствените деца, които вижда са като нея. Тя не знае какво е да имаш свободно време и да правиш неща, които искаш. С времето приема амбицията на майка си и се отдава на актьорството. Не е като да има избор. На шестнадесет вече се е снимала в дванадесет филма. Майка ѝ присъства на всяка снимачна площадка и дава наставления и критика на дъщеря си относно изпълненията ѝ. Елизабет все още не разбира как това ще се отрази на живота ѝ. Години по-късно, малко след смъртта на Сара, тя казва – „Единственото нещо, което не искам, е да живея толкова дълго, колкото майка ми. “

Резултат с изображение за elizabeth taylor in lassieЕлизабет по време на снимките на „Ласи“, 1946г. /getty/

 

На няколко хиляди километра, от другата страна на Атлантическия океан, едно бедно и талантливо момче е осиновено от учителя си. Малкият Ричард винаги е имал афинитет към това да се изявява. Той чете пасажите на библията в местната църква с необикновен патос за крехката си възраст, обича да пее по улиците и хората обичат да го слушат. На всички им е ясно, че Ричард има талант, но родителите му нямат пари да го развият. Затова нямат много против, когато Филип Бъртън решава да го осинови и да му даде фамилията си. Това е добре за кариерата на момчето, но е зле за психиката му. На петнадесет той вече има проблем с алкохола.

 

След войната, от която го спасява Филип, като му помага да бъде приет в университет, Ричард започва да се превръща в престолонаследника на британската сцена. За няколко години той се превръща в отличен шекспиров актьор. Живее в Лондон и критиците го обожават. По това време се жени за първата си жена, от която ще има две деца в близките десет години. Кариерата му на театрал се разраства бързо и Бъртън е изкушен от филмовата индустрия. След два феноменални сезона в легендарния „Old Vic“ театър, той се оттегля от върха и заминава за Холивуд.

 

За разлика от сцената в Лондон, киното не идва толкова естествено на уелския актьор. Той прави няколко посредствени филма и критиката го разпъва на кръст. Човекът, който е нарочен за наследник на Лоранс Оливие, сега се бори за оставане в бизнеса.

Резултат с изображение за richard burton old vicРичар в „Хамлет“, Лондон, 1953. /twitter/

 

И докато Бъртън се лашка по кривата на успеха и провала, траекторията на Елизабет Тейлър се движи по чертежите на майка ѝ. Тя вече не е дете и Холивуд започва напълно успешно да я рекламира като секс символ. Но Елизабет осъзнава контрола на майка си и започва да търси изход. Намира го с първия си брак.

 

Това поставя началото на несвършващ цикъл от сватби и разводи, които ще унищожат здравето и психиката на Тейлър. От млад милионер с проблеми с нервите, през залязващ британски актьор, до фатално загинал продуцент и неговият най-добър приятел, за когото тя се жени само за да я издържа и да преодолее смъртта на третия си съпруг. И всичко това преди да навърши тридесет и три. Елизабет не знае какво прави и се хвърля от ръцете на един мъж в ръцете на друг само и само да не остане сама.

Свързано изображениеЕлизабет и Ричард, 60-те години. /EW/

 

Когато Елизабет и Ричард се виждат за първи път усещат, че нещо се случва помежду им. Никой от двамата не е готов за това, което ще последва. Те се влюбват по време на снимките на „Cleopatra“. Двамата започват афера, която бързо става публична. Елизабет прави това, което е свикнала да прави и се развежда с четвъртия си съпруг. За Ричард обаче е по-трудно. Той е с жена си от петнадесет години и решението не му идва отръки. Но Елизабет го притиска и той се развежда. Медиите полудяват. Двамата са преследвани навсякъде от фотографи и репортери, но са толкова влюбени, че просто не им пука.

 

Ричард винаги носи вината в себе си, че се е развел по толкова жесток и публичен начин и се опитва да я замаскира с пиене и леко поведение. Елизабет от друга страна за първи път е с мъж, когото наистина обича. Покрай всички скандали в медиите и множеството публикации, кариерите и на двамата се изстрелват. Те играят заедно в единадесет филма, всички от които имат успех в бокс офисите, защото хората ги третират като реалитита. Това е възможността на обикновените хора да надникнат в брака на най-известните актьори в Холивуд.

 

Това естествено идва на скъпа цена. Бъртън и Тейлър решават да поддържат огъня си като хранят публичния интерес. Те стават пословични с луксозния си живот и прахосването на пари. Ричард я обсипва с диаманти, коли, екскурзии, яхти и какво ли още не. Мечтата на Сара най-накрая се е сбъднала и дъщеря ѝ живее луксозния живот с влиятелния мъж.

Резултат с изображение за richard burton old vic Втората сватба на двойката, 1975.

 

Но зад всичко това върви тъмна линия на самота и отчуждение. Алкохолизмът на Бъртън става все по-жесток и Елизабет вместо да направи нещо по въпроса, започва да пие заедно със съпруга си. Тя пък му дава зависимост към болкоуспокояващи и двамата стават зависими един от друг.

 

За публиката те са всичко, което двама души трябва да бъдат, но за хората около тях Лиз и Дик са токсични. Започват скандалите и изневерите. Двамата все по-рядко прекарват време един с друг освен, когато снимат заедно. Тогава всичко е наред, но веднага след края на снимките двамата отново влизат в унищожителните си цикли на страст, харчене и алкохол.

 

След втория и окончателен развод Елизабет Тейлър е развалина, а Ричард е сянка на някогашния велик шекспиров актьор.

 

Тя се жени за шести, седми и осми път. Той продължава да пие до смъртта си. Две седмици преди да почине Ричард казва на сина си: „Тази ужасна жена… знам, че ще се оженя за нея отново преди да умра. “

от

публикувано на: 13/02/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: