Скейтъри от миналите времена

08/02/2019

Градската среда е съвкупност от много компоненти, когато един от тях отпадне, картината изцяло се променя. Според новата наредба за опазване на обществения ред на Столичната община, каскадите на скейтърите в района на НДК могат да бъдат забранени с цел да не се руши общинското имущество.

 

Каращите скейтборд и кънки от години настояват да бъде обособен специален парк около НДК, където да спортуват на спокойствие. Това тяхно желание все още не е осъществено. И докато чакаме реализирането на проекта за парк, нека не забравяме, че скейтбордът не е от днес в нашата страна.

 

Фотографът Мартин Младенов, снимал преди 30 години софийските скейтъри споделя: „Спокойно можем да кажем, че скейтърите и кънкьорите бяха едни от основоположниците на градската култура в късно-социалистическа България. Парадоксална беше ситуацията с алтернативните спортове по времето на комунизма. В магазините нямаше скейтбордове, но имаше юноши, които не само ги караха, но и успяваха да поддържат дъските си в перфектно състояние с подръчни средства. Нещо повече – представяха България на европейски състезания и бяха достатъчно много, за да се реализира Републиканско първенство.

 

На снимките може да видите тренировките на най-добрите състезатели в София, както и Републиканското първенство проведено на 23 април 1989 г. В стиловете – слалом, стрийтстайл, фристайл и рампа са уловени в кадри изпълненията на най-изявените по това време скейтъри и кънкьори на България. Интересен е и фактът, че те бяха намерили подходящата настилка за каране в градинката в парка на Съветската армия, където дори си бяха направили и мини рампа за скокове. Всичко това във времето на късния социализъм не беше санкционирано от органите на властта, въпреки сакралността на въпросното място за режима. Нещо което в днешно време е на път да се случи“.

 

 

от

публикувано на: 08/02/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: