Какво да гледам: три сериала от Рики Джървейс

03/02/2019

Оскарите наближават, Златните глобуси минаха. Ураганът на сезона на наградите набира пълна скорост и произвежда скандал след скандал. Та докато сме в окото на бурята, не мога да се сетя за никой друг, по-добър от Рики Джървейс, който да ни преведе безопасно през нея. Рики е британски комик, актьор, продуцент, режисьор и сценарист. Освен това, той е най-емблематичният водещ на церемонията на „Златните глобуси“. С бира в ръка, на една от най-лъскавите сцени в Холивуд, той обижда звезда след звезда, докато не свали всички на земята.

Тази седмица ви давам три сериала, произлезли от объркания и изтормозен ум на комедийната легенда. Cheers!

The office U.K. (2001)

Докато през 2001-ва „Приятели“ покоряваше света с перфектно структурирана, класическа ситком комедия, в Британия двама комици (Рики и Стивън Мърчант) решават, че е време да сменят формулата. Те сглобяват шоу като никое друго по телевизията в онези години. Форматът е мокюментъри. Зрителите не знаят дали е истина, или игра. Няма изкуствен смях и публиката трябва сама да разбере кога да се смее. Персонажите са на ръба на абсурда – във възможно най-стерилната среда, а именно в офис.

Разбира се, няколко години след това американците купуват правата и правят  своя версия, която също е жестока, но е хубаво да знаем откъде тръгва култовият сериал.

Extras (2005)

Колко пъти сте си мислили за статистите в любимото ви предаване или сериал? Сигурен съм, че някои от вас са се снимали в продукции, а ако не сте, спокойно, не сте изпуснали много. Истината е, че статистите са измъчено племе. Особено в евтини продукции. Точно динамиката в тази клика от кино обществото се наблюдава в “Extras”. Рики много точно и с огромно чувство за хумор ни потапя в злободневието на хората с тази жалка професия.

An idiot abroad (2010)

Има ли нещо по-еснафско от това да гледаш как един кисел англичанин, без никаква обща култура и толерантност, обикаля света? Сигурно има. Но “An idiot abroad“ ще ви разсмее до сълзи. Рики Джервейс и Стивън Мърчант взимат  мечтата на всички хора и я дават на идиот. В продължение на три сезона Карл Пилкинсън обикаля всички кътчета на майката земя, но не защото иска, а защото „Sky“ му плаща за това.

от

публикувано на: 03/02/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: