Фуертевентура не е само авантюра

29/01/2019

Стоя на кратера на вулкана до Лахарес и гледам да не ме духне вятърът вътре. В далечината е Лансароте, за който ви разказвах преди година. В десния горен край на кратера гордо разпознавам флиш като онзи от Страната на Баските, за който също стана дума неотдавна. И тук, на Фуертевентура всичко тръгва от един вулкан. Най-старият от целия архипелаг. Застиналата лава се е целувала половин милион години с океана, за да е по-приятно като им се наслаждаваш:

За разлика от съседния Лансароте, плажовете тук са всичко, с всякакъв фин пясък – като безкрайните бели дюни в Коралехо:

или закътаният залив с черен пясък до Ахуѝ, където:

А ако сте с кайт или сърф също имате запазени категории, като най-голяма е тази, където се провежда световното по уиндсърф (Сотавенто):

Пейзажите от мирадорите са учудващо разнообразни за остров, където зеленината е по-скоро изключение, но винаги е свързана с човешко присъствие, което тук, за разлика от повечето останали кътчета на планетата е винаги съзидателно:

Старата столица Бетанкурия е известна с първата си църква от предколумбово време, разбира се – възстановена след като е била разрушена:

За местните, легендите обявяват Тиндая за свещена планина – там се срещат изображения на стъпки, които са били надгробни знаци за оставяните мумифицирани от сухия климат мъртъвци или осъдените.

Дос пиес (две стъпки) е и името на местния крафт ейл, а Подоморфос (с форма на стъпка) е местната кръчма, където в края на седмицата се свири на живо фламенко-рок и можеш да срещнеш Алваро – прототип на героя на книгата Solo, превърната наскоро и във филм, сниман на съседния плаж. Истинска история – оцеляване на паднал от скалите сърфист след дни в океана.

По пътя най-често срещаните живи същества не са, както бихме предположили, немски туристи, а местната забележителност, ценена заради издръжливостта, непретенциозността, месото и млекото или по-точно производното му сирене:

Подобна, но не точно в кулинарните си измерения (макар че рискувах да опитам производния сок) е съдбата на другата островна даденост с подобни характеристики – издържа три години без вода:

Студено пресовано като зехтина, то дава доста по-скъпи производни за козметиката и фармацията:

Според изследователи от Нешънъл Джиографик, Фуертевентура е за растителните видове това, което са островите Галапагос за животинските:

Не че липсват ендемични гризачи, по-скоро любезни и любопитни, за разлика от тези по други ширини:

И като на всеки остров, залезите са късометражен филм, в който облаците могат само да изпълняват поддържаща роля:

Е, освен на залез с местна крафт-бира, човек трябва да си се порадва и на някои плодове на съседно Лансароте, които да направят приема на локалната риба Фула по-приятен:

Като се пробудих след поредната авантюра бе останал не само спомен:

от

публикувано на: 29/01/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: