Боуи – ярката звезда в космоса

10/01/2019

“Аз съм инстантна звезда. Просто добавете вода и разбъркайте!“

 

Така дефинира себе си Дейвид Боуи – един артист с хиляди лица и емблематични трансформации. От Starman до Blackstar, кариерата на поп иконата на 20-и век е една своеобразна възстановка на космоса с две основни съставки – научната фантастика и пътуване из космическото пространство.

 

 

1969

 

Дейвид излиза за вечеря в Лондон с близък приятел и се запознава с 19-годишна ексцентрична американка с английски акцент. Мери Анджела Барнет, наскоро изгонена от колежа заради бурна връзка с друго момиче, се изявява по това време като модел, актриса и журналист. Двамата се женят само година след първата си среща и се превръщат в “глема” на глем рок културата през 70-те. Бракът им продължава цели 10 години, през които двамата не крият, че имат паралелни връзки и понякога си разменят партньорите Години по-късно Анджела признава, че всъщност никога не са били истински заедно.

69-а година Боуи поставя началото на поредица от научно-фантастични парчета, първото от които е легендарната песен „Space Oddity”. В основата на създаването ѝ е филмът „2001: A Space Odyssey” на Стенли Кубрик и първото стъпване на космическия кораб “Аполо 11” на луната. Дейвид се връща в киносалона, за да гледа отново и отново филма на Кубрик, а малко след това режисира собственото си видео и играе ролята както на Майор Том, така и на наземния контрол. Въпреки че оригиналният VHS запис е направен 1969 г., той става публичен едва 15 години по-късно…

16 юли 1969 г.

Целият свят е притаил дъх пред телевизорите. Аполо 11 потегля към луната в очакване за пръв път човек да стъпи на нея. Иронично, в момента на излитането звучи не кое да е парче, а именно „Space Oddity”, въпреки че в текста на песента става дума за измисленият майор Том, който лети в космоса, губи връзка с наземния контрол и трагично се изгубва. Факт, който искрено забавлява Боуи. А само няколко години по-късно изпълнение на парчето ще звучи във вселената.

 

 

Точно 44 години след излитането на Аполо 11 канадският астронавт Крис Хедфийлд изпява и записва „Space Оddity”, докато е в интернационалната космическа станция. В изключителното видео се виждат пейзажите, които преминават покрай визьора в Международната космическа станция, докато астронавтът се рее в пространството. Клипът остава в историята като първия и единствен запис от космоса до ден днешен.

 

1970

 

Излиза песента “The man who sold the world”. С едноименния албум Боуи започва ново преобразяване, с което сменя и стила на хеви метъл. По това време той е абсолютен фен на Анди Уорхол и окултизма. Харесва му да афишира окрито новата си страст да носи рокли и андрогенната си същност. Анджи изцяло го подкрепя и така се стига до заснемането на обложката на албума. Роклята обаче не е единствената провокация. С разхвърляните карти на земята Боуи разкрива своята страст към окултизма, на който отдава един немалък период от своя живот. Вярата в съществуването на нематериалната реалност, която има собствени принципи, неподвластни на физичните закони, изцяло го обсебва.

Година по-късно се ражда синът му Дънкан Боуи – Зоуи. Дейвид е еднакво отдаден на семейството и кариерата си. С Анджи са необикновена и изключително популярна двойка. Телевизиите често ги канят на интервюта, а на концертите си Боуи я нарича „звезда“. На бял свят се появяват парчетата “Life on Mars” (1971) и малко след това “Starman” (1972) – едни от най-големите хитове на Боуи. Темата разбира се е отново космосът. Второто парче става може би най-известният му сингъл, в който се появява вторият му най-култов образ – Ziggy Stardust. Ziggy идва от космоса, носи надежда и проповядва свободна любов. Боуи се вдъхновява от култовата книга за хипи поколението “Странник в странна страна” на Роберт Хайнлайн – американски писател, доайен на научната фантастика. Романът го превръща в знакова фигура на сексуалната революция и контракултурата. Времената са бурни и началото на гей парадите е поставено.

 

1980

 

Майор Том се появява в още две парчета „Ashes to ashes” и „Hallo spaceboy”, които разкриват един от най-трудните периоди на Боуи. Оказва се, че не само към космоса е пристрастен, а и към кокаина. “Ashes to ashes” става сингъл номер едно във Великобритания, а видеото режисирано от Боуи и Дейвид Малет – легендарно за 80-те. Нищо чудно като се има предвид, че Дейвид се разхожда облечен като клоун на плажа, а това съвсем не е най-странното нещо във видеото, което ще остане най-скъпият музикален клип за времето си в историята.

 

 

Същата тази тежка година Боуи се развежда с Анджела. Тя дава пълно попечителство за Зоуи на Дейвид и никога повече няма да потърси сина си.

 

Следва “Берлинската трилогия”, а след нея нов връх с албума “Let’s dance”, от който Боуи изкарва трите топ сингъла – „Let’s dance“, „Modern love“ и „China girl“. Половин година супер успешно турне носи след себе си няколко музикални награди и колаборации с Тина Търнър, Иги Поп и Мик Джагър. Парчета като „Dancing in the Street“, „Time will Crawl“, „Fashion“ и „Under Pressure“ (сингъл с Queen) бележат 80-те. Бъдещето носи със себе си нови периоди със смяна на музикалния стил.

 

И Иман…

 

 

1992

 

Иман се появява в живота му на едно парти и остава в него завинаги. В края партито двамата вече обсъждат имена за бъдещите си деца, женят се и цели 24 години се боготворят. Отглеждат дъщеря си Александрия и сина на Боуи – Дънкан, който наследява страстта му към космоса и 2009 г. режисира своя първи филм с името “Moon”.

2016 Боуи оставя послание на Иман:

„Ще те обичам до края на дните си. Ще те видя на небето. – Мъжът, който падна на Земята. Завинаги твой: Боуи“.

 

Няколко дена по-късно, на 10 януари, той губи борбата с рака и напуска този свят. Два дни по-рано излиза видеото “Blackstar”, в което се предизвестява смъртта на астронавта Майор Том, чийто тленни останки отлитат към огромна черна звезда. “Blackstar” предрича края на пътуването на Боуи на тази земя.

 

49 години кариера, 23 албума, 140 милиона продадени копия. Но преди всичко, това е майсторски изградена кариера, в която всеки етап от нея е свързан със следващия, който предстои.

 

Една звезда изгасна на небосклона, за да направи място на новите поколения, които ще се опитат да разберат дали на Марс има живот.

See you in next dimension, master!

 

 

 

 

 

от

публикувано на: 10/01/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: