Затворник №22: Пол Маккартни

31/12/2018

Ден за баня е. Затворник №22 е поканен да се хигиенизира. Японските надзиратели проявяват разбиране и му предлагат да се изкъпе сам, а не в обща вана както е прието. №22 отказва и влиза във ваната заедно с още осем-девет японски затворници. Тук е добро място да отбележа, че името на затворник №22 е Джеймс Пол Маккартни.

 

Датата е шестнайсети януари в годината на нашия спасител хиляда деветстотин и осемдесета. Пол Маккартни слиза от самолета и се запътва да излиза през летище “Нарита” в Токио, но така и не успява. Поне не и без белезници.

 

Има два ключови въпроса, на които трябва да отговорим, за да разберем какво се случва. Единият е: „Какво прави в Токио?“, а вторият: „Какво носи в багажа си?“.

Резултат с изображение за paul mccartney arrested

 

Единадесет години по-рано заварваме Бийтълс в период на разпад. Официално не са се разделили, но всички в групата знаят, че е въпрос на време. Всеки иска своето и не зачита чуждото.

 

Ленън е женен за Йоко и вече е на хероин, Стар е решил да става актьор, Харисън вече има издаден соло албум, а Маккартни не е съгласен с посоките на останалите в групата и също подготвя свой самостоятелен албум. В крайна сметка всичко води до това:

 

 

Бийтълс се разбива на парчета. Една от отломките решава да сформира нова група заедно със съпругата си, за да не му липсва докато е по турнета. Така се ражда групата “Wings”. Въпреки сравнително добрият успех, формацията така и не успява да установи собствена идентичност. За десет години през групата минават трима китаристи и четирима барабанисти. В общи линии Маккартни носи „Wings” на раменете си и с всяка изминала година започва да тежи все повече. Първите два албума са провали както комерсиално, така и за критиците. След това идва “A band on the run” и нещата си идват на мястото. Групата прави няколко световни турнета с огромен успех. Маккартни отново е на върха на поп музиката.

 

 

Годината е 1979. Големите рок албуми са „london calling“,  „Highway to hell“ и „The wall“, Пол Маккартни и Wings отчаяно се опитват да влязат в крак с времето. Това води до нови и последни смени в екипа. С надеждата, че ще освежат звученето, Маккартни привлича свежи барабанист и китарист. Резултатът е незадоволителен. Не и за стандартите на Пол. За това почти през цялата година групата не работи заедно.

Маккартни се отцепя и започва да работи върху самостоятелен албум. Към края на годината групата започва репетиции за световно турне. След обиколка на Европа, Wings се запътват към далечният изток и по-точно единадесет дневно турне в Япония. Пол се качва на самолета, навярно без да знае какво го чака.

 

Свързано изображение

Това отговаря на първият въпрос.

 

Много преди Снуп Дог и Уиз Калифа да „научат“ децата да пушат трева, тази чест се е падала на Уили Нелсън и в голяма част на Пол Маккартни и останалите бръмбъри.

 

Легендата гласи, че за първи път Бийтълс пробват марихуана подтикнати от Боб Дилън. Няколко от групата потвърждават историята, но дали това е първият път винаги си остава под съмнение. След тази съдбоносна среща през 1963, канабисът не спира да е част от ежедневието на Пол Маккартни. Няколко пъти си е патил в Англия заради нея и медиите го разпъват на кръст. Но това не спира младия Пол да пуши, дори в тоалетната на Бъкингамския дворец, преди кралицата да им връчи почетни звания.

 

След разпадането на Бийтълс Маккартни продължава да пуши марихуана. Дори започва да я отглежда във фермата си извън Лондон. Когато полицията намира растенията Маккартни казва, че феновете му пращат семена, които той просто сее и не е подозирал, че може да са незаконни.

 

На 16.01.1980 Пол Маккартни се качва на самолет с 200 грама трева в куфара си.

 

Има теория, че всъщност Маккартни нарочно е оставил тревата в багажа си, въпреки предупрежденията за стриктната политика в Япония, само и само турнето да пропадне и да има причина да разбие групата. Но дали е така – никой не знае. Това което знаем със сигурност е, че митнически служител вижда огромното количество марихуана в багажа на една от най-големите звезди на времето си и го ескортира до ареста.

 

За десет дни името Пол Маккартни не съществува. Има само затворник №22. Над него виси присъда от седем години затвор с тежък физически труд.

 

В крайна сметка, когато си толкова известен колкото Пол Маккартни, нещата винаги завършват добре. Затворник 22 е депортиран и не се връща в Япония чак до 2015 година.

Свързано изображение

 

от

публикувано на: 31/12/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: