Да танцуваш от сърце

28/09/2018

Едва ли има човек, присъствал на някои от спектаклите „Neo dervish” на хореографа Зия Азази, който да не си спомня за неговото магнетично присъствие на сцената. Зия е странстващ дервиш, но не в онзи смисъл, в който са странствали дервишите преди векове, той странства в модерните форми на танца. Роден е през 1969 г. в Антакия, Турция. В момента живее във Виена. Животът му минава в пътуване и танцуване по света.

В началото на 90-те години създава първите си хореографски работи в Държавния театър на Истанбул. През 1999 г. се мести във Виена, където получава признанието най-добър танцьор на годината в Австрия. Инициатор е множество проекти с артисти от цял свят. През 2012 г. участва в откриването на Олимпийските игри в Лондон. Представял е спектаклите си пред кралските семейства на Дания, Мароко, Холандия и Тайланд. Обиколил е повече от 40 държави и е изнесъл над 500 представления.

Eто какво споделя Зия за своето изкуство: „За мен като артист сцената е свещено място. Не мога да изляза на сцената и да правя каквото искам. Разбира се следвам това, което иска да излезе от мен, но не мога да игнорирам посетителите на представленията ми. Трябва да бъда в контакт с тях. Хората очакват от танцьора да танцува добре, да им демонстрира красиви движения, хубава музика и т.н. Имат тези очаквания. Но аз подхождам така: понякога нарочно правя танца грозен или лош, за да мога да кажа просто: „Хей, нека забравим за малко очакванията. Оставете нещата просто да се случат. Отпуснете се. Станете прозрачни!“ Поемеш ли подобно пътуване заедно с публиката, ще имаш успех. Моята цел е винаги тази: да ги накарам да пътуваме заедно“.

Кадрите на фотографа Стефан Ненков (3inSpirit)  ще направят пътуването ни в света на Зия Азази още по-пълно и споделено.

 

от

публикувано на: 28/09/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: