Хайку за всички

23/05/2018

tokyo-2805500_960_720

Какво ни е нужно, за да напишем едно добро хайку? Със сигурност са ни необходими талант и познания за спецификата на този поетичен жанр с милиони почитатели от цял свят. И ако първото условие е дар свише, то второто всеки любознателен читател може да овладее.

„Основи на хайку” е първият учебник по хайку на български език. Той ни дава познания, които са ни необходими както за четенето, така и за писането на тази литературна форма. Книгата се появява точно навреме, защото такава творба в българското литературно пространство липсваше. Тя е уникална с това, че на един достъпен за широката публика език разкрива тайни от кухнята на едни от най-големите майстори на хайку – Джейн Рекхълд и Алексей Андреев.

Двамата световноизвестни хайджини ни повеждат на увлекателно пътешествие в поетичния свят на този кратка, но носеща толкова много красота поезия.

Наблюдавайки текстовете на българските автори на хайку през последните няколко години, често си задавам въпроса: „Защо са толкова далече от световните образци, какво им липсва да пораснат и да повишат нивото си?“.

Един от отговорите несъмнено се крие в ниската теоретична подготовка на пишещите хайку. Нерядко хайку наричат всяко тристишие, а това девалвира жанра, оставяйки впечатлението за леснота и лековатост.

Малкото съществуващи текстове на български дават само бегла представа що е хайку. Липсата на информация, която да помогне на изкушените от жанра да се ориентират по-добре и да навлязат в детайли в материята, ме доведе до идеята за издаването на книга с практическа насоченост. Споделих я с Мая Любенова. Тя с радост и ентусиазъм я прие и започнахме работа по проекта. За съжаление Мая не успя да се пребори с рака и да дочака излизането на книгата на бял свят. Ето защо „Основи на хайку” посвещаваме на нейната светла личност.

Книгата включва „Уроци по хайку“ от Джейн Райкхълд и „Що е хайку?“ от Алексей Андреев. Важното в случая е, че няма сблъсък между две от големите съвременни школи по хайку – американската и руската. Точно обратното, между тях се изгражда симбиоза и те взаимно се допълват, за да обогатят в крайна сметка българските читатели.

33108083_10216233984182674_7952421463699488768_n

„Уроци по хайку“ на Джейн Райкхълд представляват поредица от лекции, в които авторката, едно от най-значимите имена в световното хайку, дава незаменими съвети относно техниките на писане, споделяйки многогодишната си практика и опит на хайджин.

Тези уроци добиват голяма популярност сред хайку общността не само в САЩ, а и по цял свят. Те са много полезна основа за всички начинаещи, които тепърва се запознават с жанра. В същото време дават и ценна информация за по-напредналите автори, с която те ще могат да се усъвършенстват като хайджини.

От друга страна, текстът на Алексей Андреев „Що е хайку?“ влива допълнително теоретични знания и затвърждава наученото от уроците. Всичко това прави „Основи на хайку“ първата по рода си книга, която разглежда хайку не само от теоретичната, но и от практическата му страна, влиза в кухнята на това изкуство и прави читателите негови сътворители.

Искрено се надявам, че с „Основи на хайку“ качеството на българското хайку ще се повиши поне с едно стъпало, а авторите ще придобият по-голяма увереност в способностите си.

Освен преводите и редакторската работа на Мая Любенова, в книгата с преводи участие имат и Ваня Стефанова, Радост Ангелова и Илиана Илиева.

Моите благодарности на Министерството на културата, което подкрепи финансово книгата. Адмирациите ми за издателство „Агата-А”, които подадоха ръка на благородното начинание. Пожелавам приятно четене и много вдъхновение с „Основи на хайку“!

Бел.ред.: Владислав Христов, съставител на книгата, е редактор в Радио Бинар.

от

публикувано на: 23/05/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: