Музикална машина на времето

18/04/2018

Радиото е неизменен спътник на човешкия технически прогрес, дори и днес в дигиталната ера. Един интересен проект на име Radiooooo.com позволява на днешните потребители в мрежата да поемат на едно радио пътуване във времето и пространството. Сайтът представлява виртуална музикална карта на света, която позволява да се включите на вълните на всяка страна с радио излъчване в точно определено десетилетие.

Това, което прави проекта наистина интересен, е, че той е изцяло изграден на базата на съдържание, изпращано от потребителите му. След кратка и безплатна регистрация всеки може да изпраща песни от конкретна страна и конкретно десетилетие.

България също е представена. За съжаление, музикалната история на нашата страна в момента е доста ограничена – някои десетилетия изцяло липсват, а в други музикалният фонд е ограничен.

radioooto

От друга страна обаче проектът е съвсем нов – още в своята бета-версия, така че българските потребители имат възможността да обогатят музикалната история на българското радио със своите любими песни.

Разбира се, по-големите държави вече имат и по-големи банки с песни. При тях дори е възможно прослушването на музиката от отделни потребители, ако техният музикален вкус се припокрива с вашия.

Напълно в духа на старото „аналогово“ радио, вие не можете да превъртате песни, а трябва да се насладите на това, което „пускат“ в момента, или да преместите иглата на друга държава. Все пак създателите на сайта са се смилили и са оставили възможността поне да се избира между „бързи“, „бавни“ и „странни“ песни или пък и трите едновременно.

А най-хубавото е, че не трябва да се ограничавате само до една дестинацията и място. Сайтът и апликацията могат буквално да се превръщат в радио таксита, които да ви пренасят през граници и десетилетия – нещо, което е в състояние да прави и класическото радио.

070197615721dc3258cdc538e74ac049

Освен това из картата има пръснати своеобразни острови, които предлагат наистина оригинално и екстравагантно съдържание като „Хавай“, „Невърленд“ (детска музика за малки и големи) или пък 8-битова музика от видео игри. „Ле Клъб“ – своеобразна музикална магистрала между Европа и Северна Америка,  пък побира в себе си съвременна музика.

Може би най-интересната част от проекта е, че всяко парче идва с информация за неговия изпълнител – мечтата на всеки меломан, който иска да разшили музикалната си култура. Трябва да се отбележи, че понякога в описанията има грешки, защото все пак информацията се въвежда от потребители, но има и опция за нейното коригиране. Всъщност откриването на такива грешки за нашия екип се оказа не по-малко забавно.

В края отново ще се върна към това, че обогатяването на българската музикална история в този чудесен проект зависи изцяло от нас, потребителите, така че радиооооо-то е ваше.

от

публикувано на: 18/04/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: