Идната философия

14/02/2018

На 12 февруари тази година се състоя публична лекция на проф. Ясуо Кобаяши на тема“ Завръщане към sophia“.  Проф. Кобаяши е един от най-изтъкнатите съвременни японски философи, създател и дългогодишен директор на световно значимия Център за философия на Токийския университет. Това е второто му посещение в България, а лекцията е осъществена по покана на доц. Боян Манчев и департамент Изкуствознание и културология в НБУ, в партньорство с галерия „УниАрт„.

Още от самото начало на своето изложение японският философ прави уговорката, че то има по-скоро импровизационен характер, а главният въпрос, които ще го занимава, е защо ни е нужна „философия след философията“ и върху какво могат да бъдат положени основите ѝ.

В изложението си проф. Кобаяши се насочва към порядъка на образа в традицията на западното изобразително изкуство, но и на западната мисъл, и формира един неочакван конструкт от представителите на западните изкуство и култура. В хода на лекцията ще разберете какви са допирните точни между художниците Антоан Вато, Диего Веласкес, Пикасо и откритията на британския математик Уилям Хамилтън. Чрез тях Кобаяши излага възгледите си по отношение на приемствеността в изобразително изкуство от гледна точка на целенасоченото прекъсване на културния поток и завръщането към примитивните и архетипни модели.

В своята лекция, пълен запис от която можете да видите по-горе, проф. Кобаяши допуска, че може да бъде приложен математически принцип, основан на формула на британския математик Уилям Хамилтън, който да ни помогне да набележим поне три възможни порядъка на въображаемото. Те от своя страна биха могли да ни послужат при преосмислянето и реорганизирането на нашия опит не само по отношение на западната философия, но и по отношение на философията изобщо. По този начин би могъл да се оформи един опростен модел, една начална интуиция, за философията на бъдещето.

След обширното изложение на проф. Кобаяши, той и доц. Боян Манчев влизат в не по-малко интересна дискусия около възможността да се деконструират и реконструират философски категории като момента на решението, истината, справедливостта и целенасоченото прекъсване или суспендиране на потока на философската традиция.

Срещата завършва с изненадата, посветена на пфор. Кобаяши – откъс от постановката „Пътуване към ада“ по текст на доц. Манчев в изпълнение на актрисите Мартина Апостолова и Емона Илиева.

от

публикувано на: 14/02/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: