Поколение, пристрастено към екраните

06/02/2018

pokemon-pokemon-go-phone-game-159395

Следващият път, когато излезете от вкъщи, се огледайте. Ако живеете на една и съща планета като нас, не след дълго ще видите дете с уголемени очи, залепени за светещ екран.

Макар че в последните десетилетия станахме свидетели на огромно технологично развитие, последствията от него не винаги са само положителни. Родителите бързо разбраха, че връчването на устройство със светещи картинки на децата може да действа като универсална залъгалка, която им осигурява минути и дори часове от така желаното спокойствие.

Оказва се обаче, че така нареченото „екранно време“ при малките деца може да доведе до сериозни здравословни и поведенчески изменения.

Какво е пристрастеността към екрана

Преди всичко това е поведенческо разстройство, което се изразява в прекалено много време, прекарано в използване на някакъв вид цифрово устройство. Независимо дали става дума за играене на игри, или за използване на различни приложения, данните сочат, че все повече момчета и момичета имат поведение, много подобно на това при хората със зависимости. Основната причина за това е, че прекарват прекалено много време със смарт устройства, а родителите им упражняват малък или никакъв контрол.

И докато мозъците на възрастните са по-развити, детските съзнания са податливи на значими промени по отношение на мозъчната дейност и когнитивните възможности, които могат да доведат до споменатата пристрастеност към екрана и да забавят тяхното развитие. Съществуват няколко вида разстройства, свързани с пристрастеност към устройства с екрани:

  • Пристрастеност към интернет
  • Пристрастеност към онлайн игри
  • Проблем с употреба на интернет
  • Компулсивно ползване на интернет
  • Патологично играене на видео игри
  • Пристрастеност към видео игри
  • Патологично използване на технологии
  • Зависимост от мобилни телефони
  • Зависимост от социални мрежи
  • Зависимост от фейсбук.

Под зависимост тук се разбира понятието, използвано то д-р Арик Сигам в него изследване, публикуването в научния журнал на Международната асоциация по детска неврология, което гласи:

„Зависимост е термин, който описва увеличаващия се брой случаи, когато в детското поведение се наблюдава многократно извършване на дейности, свързани с устройства с екран, характеризиращи се с проблематични измерения на пристрастеност.“

pexels-photo-322070

Какви са симптомите на пристрастеността към екраните

Преди всичко родителите трябва да следят за това дали технологиите играят централна роля в живота на децата или внуците им и дали тяхната липса променя в негативен план тяхното поведение. Ето и някои от най-честно срещаните симптоми:

  • Прекалена разсеяност
  • Болезнена нужда от устройства
  • Постепенно увеличаване на времето на използване
  • Неуспех да се прекрати употребата или поне да се намали времетраенето ѝ
  • Липса на странични интереси
  • Продължаване на употребата, въпреки осъзнаването на негативните последици
  • Лъжи по отношение на времетраенето на употребата
  • Самозаблуждаване
  • Отказ от приемане на чуждо мнение.

Колко разпространено е това разстройство сред децата

За съжаление данни за българските деца в момента липсват, но прочуване, публикувано в „Бихевиъръл Сайънс“ (Базел) показва, че 12 % от играещите видео игри юноши в САЩ са „патологични геймъри“. Въпреки че играенето на видео игри не е свързвано с приемането на химически субстанции, учените смятат, че то може да доведе до симптоми, подобни на тези при зависимостите, част от които бяха изброени по-горе.

Според психотерапевта от Сиатъл д-р Джордж Лин 80% от проблемите на неговите пациенти се дължат на прекалено много компютърни игри, гледане на прекалено много клипове онлайн или прекомерно използване на социални медии. В резултат на това д-р Лин става свидетел на „синдром, който се получава вследствие на прекомерна и неконтролирана употреба за удоволствие на електронни устройства както през деня, така и през нощта. Повечето лекари и терапевти, дори и психиатрите, няма как да не определят като притеснителен фактът, че е възможно едно дете да спи по около 2-3 часа на денонощие, а дори и по-малко – заявява д-р Лин. – Няма как това да не доведе до личностни изменения.“

Как се отразява прекомерната употреба на електронни устройства на децата

Зависимостта към екрана може да има големи последици. Те могат да доведе до хронично безсъние или т. нар. инсомния, отслабване или наднормено тегло, проблеми със зрението, главоболия, нервност, склонност към лъжа, чувство на вина или самотност.

В дългосрочен план, категорична е специалистката по начална педагогика и детско развитие д-р Клодет Авелино-Тандок, пристрастеността може да доведе до тежки мозъчни увреждания. Редица изследвания показват, че тези разстройства при деца водят до намаляване на мозъчната маса и свиване на мозъка във фронталния лоб, корпус стриатум и инсулата. Все части, които отговарят за създаването на планове, организацията, потискането на социално неприемливи импулси, както и на способността да се изпитва състрадание и емпатия.

„В самите устройства няма нищо лошо, смята д-р Авелино-Тандок. Те са полезни средства за общуване, обучение и забавление. Родителите трябва да се справят с родени през 21 век деца, на които езикът на технологиите буквално им е майчин. Няма как да се въвеждат пълни забрави за използване, ключът, както винаги, е в баланса.“

kid-notebook-computer-learns-159533

Ето няколкото съвета, одобрени от Американската педиатрична асоциация, които д-р Лин се опитва да прилага и в своята практика:

За деца до 18-месечна възраст – избягвайте всякакви технологии, с изключение на краткотрайни видео разговори с близки и роднини. Родителите, които искат да въведат децата си в света на технологиите между 18-тия и 24-тия месец, трябва да изберат най-добрите детски продукти и програми и да ги използват заедно с децата си, за да им обясняват какво виждат.

За деца между 2 и 5 години – ограничена употреба на устройства. Не повече от един час на ден с висококачествени детски програми. Родителите трябва да участват в процеса, да разясняват на децата какво виждат и да им помага да прилагат наученото в реалния живот.

За деца от 6 години нагоре – поставете твърди ограничения за употребата на устройства, както и на видовете устройства. Направете така, че употребата на устройства да не пречи на съня, физическата активност и други важни за здравето и развитието дейности.

Поставете ясни правила. Определете моменти, в които подобен тип устройства са напълно забранени – по време на хранене и в леглото, както и пространства в дома, където те не бива да се използват.

Поддържайте разговор. Непрестанно трябва да сте в диалог с децата си по отношение на опасностите от прекомерната употреба на устройствата, както и капаните, които крие мрежата.

от

публикувано на: 06/02/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: