Теодосий от покрива на света до покровителите на света

03/02/2018

Share

×

По своя замисъл ООН е нещо като върховен покровител на съвременния свят, гарант за мира и благоденствието му. Когато Бинар преизлъчи концерта на фолк-квинтета в централата на ООН по повод българското председателство в ЕС, усещането да го гледаме сред затворената работна зала бе, меко казано, странно. Казахме си, както и след срещите ни с хора, кръстосващи пътищата на изкуството с тези на политиката, че със сигурност светът би бил едно по-добро място, ако политиците слушаха повече музика, от по-добрата.

По този повод Бинар се почувства в привилегированата позиция да припомни някои от многообразните изяви на Теодосий, които излъчи в лайвстрийм и не само.

Заглавието няма как да не ни върне в далечната 1996 г., когато заедно с Николай Иванов, Марина Великова и Дарин Милев Теодосий е записан от тонмайстора Кристиян Гайдаров на връх Калапатар (Непал) в продуцирания от Джаз+ „Концерт на покрива на света“, ремиксите на част от който предлагаме в плейлиста ни.

Случайността събра Теодосий във фоайето на БНР с друг голям български творец, Ерол Ракипов и спонтанно двамата станаха основата на Трио „Гатанка“, чиято премиера бе в Първо студио на БНР.

Теодосий, Матиас и Иво в БНР
Теодосий, Матиас и Иво в БНР.

Малко по-късно (18.10.2017) Теодосий, Ивайло Ковачев и Матиа Дзапа бяха „Очи в очи“ отново в Първо студио на БНР,

А няколко дни по-късно (24.10.2017) Теодосий събра в СГХГ един мултикултурен проект, станал част от желанието на галерията за тематични представяния на фонда ѝ. Десет дни по-късно (3.11.2017) бе и премиерата на концерта за кавал, кларинет и оркестър.

Infusion e най-младият проект на Теодосий Спасов и Иван Шопов със специалното участие на Минко Ламбов (пиано) и Лора Желязкова (визуализации). Методът на музициране на Infusion е създаването на уникална звукова среда, замесена от джаз, ембиънт, дръм енд бейс и фолклор – така, както само Теодосий Спасов и Иван Шопов могат – в която среда да се влее творческата стихия на трети музикант. През последната година-година и половина по различни фестивали този трети музикант беше пианистът Димитър Бодуров, а за откриването на първия „Есен джаз фест“ в Плевен (в края на септември 2017 г.) предизвикателството бе отправено към друг маестро на клавишите – Минко Ламбов. За предстоящия им дебютен албум са поканени да участват и гости като френския тромпетист Ерик Трюфа и полския саксофонист Гжех Пьотровски, както и музиканти от Индия.

Tака затваряме и кръга Хималаи, април 1996-а – Североамерикански тур, януари 2018-а като част от спиралата, по която ще продължаваме да се изкачваме заедно с Теодосий.

от

публикувано на: 03/02/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: