Дядо Коледа от хартия? Защо не!

24/12/2017

ооооо

Коледа е чудесно време за тихи домашни занимания. След тежките софри, вместо да превключваме от канал на канал, може да направим нещо, което да украси дома ни. Защо да не измайсторим по едно оригами? Когато споменем думата оригами, със сигурност ще подскочат всички деца и ще ни станат съюзници в начинанието.

Японската дума оригами – 折り紙, идва от ори (прегъвам) и ками (хартия), и в директен превод означава прегъната хартия. Именно родината на хартията – древен Китай, се смята за мястото, в което през I-II век преди новата ера е възникнало това изкуство. По-късно то е пренесено в Япония от будистки монаси.

Оригами бързо набира популярност заради използването му в някои традиционни обреди. Десетки години правенето на оригами е смятано за привилегия единствено на висшите съсловия в Страната на изгряващото слънце. Бедните не можели да си позволят скъпата по това време хартия.

maxresdefault

Годината е 1797-а, на бял свят излиза „Как да направим 1000 жерава“ – първият писмен източник, в който се говори за оригами. През 1845 г. пък се появяват първите инструкции и схеми за сгъване на хартията. До 1880 г. оригами е било наричано с друго име – ориката (упражнения по сгъване).

Йошизава Акира е първият голям майстор, за когото казват, че издига правенето на оригами от обикновена сръчност до изкуство. През живота си той е създал повече от 50 000 модела, от които само няколкостотин са представени графично в 18-те му книги. В днешно време майстори на оригами има по цял свят. Безспорната звезда обаче се нарича Йо Накашима.

jonicorn

Той е японски емигрант в Бразилия, живее в Сао Пауло и искрено се забавлява, правейки фигури от хартия. Това забавление носи на Йо световна популярност. Каналът му в Ютуб, където показва как майстори своите невероятни модели, има милиони гледания, а във фейсбук го следват над 130 000 фена.

„Всичко започна през 2007 г., когато качих първите си видеоклипове, но започнах да разработвам своя канал през 2009 г. Оттогава усъвършенствах значително уменията си да правя оригами и от  2010 г. създавам свои собствени модели. Можете да гледате моите уроци в Ютуб, не е трудно да следвате стъпките. Ако сте упорити, добрите резултати ще дойдат по-бързо, отколкото сте очаквали”, твърди Накамура. Време е да се захващаме за работа. Какво ще кажете за този забавен Дядо Коледа?

 

от

публикувано на: 24/12/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: