Току-що на испански излезе последната част от трилогията на Лаура Ескивел, известна на български като „Като гореща вода за шоколад“ и вкусотиите отново са част от идеята. В случая – истинската храна, истинската любов и истинската музика като лечение от всичко изкуствено, владеещо телата и душите на масите.
Книгата завършва с куриран от автора плейлист, който с удоволствие обогатяваме с още няколко свързани теми. А на испански curadera е лечителка – определение, което пасва на Лаура отвсякъде.
Началото е с едноименната песен на сънародничката на Лаура, Ана Габриел. Оставаме в Мексико с близката по дух Лила Даунс и откъси от албума „Куршуми и шоколад“. Следва темата от оригиналния саундтрак към филма по книгата на Ескивел, написан от кубинеца Лео Брауер преди четвърт век. Инструменталите са въздушни, без да бъдат отнесено-мечтателни:
В нашата селекция има място и за нотката сладка горчивина на португалските джазмени Мария Жоао и Марио Лагиня от последния им албум „Шоколад“.
И като говорим за джаз и шоколад, няма как да не включим италианката Рафаела Синискалки с проекта „Waitin’ 4 Waits“ и визията за шоколадовия… Христос – както и оригиналът, разбира се.