Учителят по свобода

31/08/2017
По време на снимките на „Лесно живееш, затворил очи“
По време на снимките на „Лесно живееш, затворил очи“.

Share

×

Хуан Карион е испански учител. По английски, но и по свобода. В средата на 60-те години на миналия век използва в час песните на Бийтълс, за да мотивира учениците си в Албасете да научат езика на любимците си.

„Трябваше веднага след като излезе поредната песен да им давам текста, иначе губеха интерес“ – споделя почти половин век по-късно Хуан. С бележник в ръка той се опитва да дешифрира записаните преди това от радио Люксембург парчета. Невинаги успява.

Годината е 1966-а. Джон Ленън идва в Алмерия да се снима във филма „Как спечелих войната“. Хуан разбира това и се мята на първия автобус, за да се срещне с идола си. Сега това ни изглежда доста наивно, да не кажем утопично. Но погледнато през очите на учителя, не е.

Ленън се среща с него за около 20 минути и поправя грешките в транскрибираните текстове. Обещава му, че ще го посети в час и ще се срещне с учениците му. Учителят вярва в това, което никога няма да се случи. Но не може да повярва в това, което се случва в действителност. В Алмерия, където се отглеждат повечето от ягодите за европейските пазари, Ленън написва Strawberry Fields Forever.

В последния момент продуцентът Джордж Мартин решава да не я включи в албума „Сарджънт Пепър„, а да я извади като сингъл на следващата година заедно с „Пени Лейн“ на Макартни. Но „Сарджънт Пепър“ е първият албум в историята, който включва текстовете на песните в обложката си. Джон остава верен на обещанието си да помогне на учителя Хуан и до последно слага текстовете на парчетата си в албумите си. Останалите групи решават да последват примера на Бийтълс и също изваждат текстовете си на показ.

Хуан Карион и Давид Труеба
Хуан Карион и Давид Труеба.

Този малък епизод от историята на Бийтълс е в основата на книгата Juan y John, el profesor y Lennon en Almería para siempre („Хуан и Джон, учителят и Ленън в Алмерия завинаги“). Същата година Фернандо Труеба прави филма със заглавие, взето от първия стих на Strawberry Fields Forever – „Лесно живееш, затворил очи“, за който тогава ви разказахме тук. А сега в памет и на Джон Ленън и на току-що отишлият си на 93 години учител по свобода, плейлистът ни включва оригиналния саундтрак към филма, записан и написан от Пат Матини. В началото и в края – две китарни версии на „вечните ягодови полета“.

от

публикувано на: 31/08/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: