Аз съм българче

05/06/2017

Обърнете внимание на нещо – „приятелите“ ви във фейсбук, които на 1 юни споделиха свои детски снимки, са същите, които на 2-ри публикуваха снимки и стихотворения (копирани от сайтове, а не по памет) на Христо Ботев. Но този текст не трябваше да започва така. А ето как:

България е много по-хубаво място за живеене отколкото си мислите. Вярно, позамислих се, но успях да събере десет доказателства защо това е така. А целта на този текст е да направи деня ви поне една идея по-хубав от този, който живеете в момента. Представете си колко щеше да е глупаво да започна с някакво псевдохайдегерско заключение относно 1-ви и 2-ри юни…

Природа и климат

Ами, да – прекрасни са. Понякога имаме навика да пренареждаме годишните времена и да има реално само два сезона: „Е*ати студа!“ и „Е*ати жегата!“. Недоволстваме от дъждове и снегове (когато от местната община повдигат рамене: „Зимата ни изненада!“), но всъщност напук на глобалното затопляне имаме четири сезона с умерен континентален климат, планини, море, реки, гори и изобщо толкова красиви гледки, които понякога пропускаме да запечатаме в съзнанията си, забързани в дневника и инерционните задачи. България е изключително приятна в това отношение и ни дава много. Въпросът е да поспрем на място и да му се насладим от време на време. И, да – да излезем от града при всяка удобна възможност.

Хора

Хората са ядосани, бедни, недоволни, но са… красиви. Точно така – онова клише за хубостта на българката. Не се влияйте от запечатаните в пресните си спомени визии на абитуриентки, които дори родителите им не могат да познаят. Българката е красива и в повечето случаи стилна. Има онзи естествен чар като на първата ви приятелка от детството, за която просто знаехте, че ще се превърне в изключително привлекателна млада дама. И дори много жени да не се съгласят: и мъжете са красиви. Не говорим за тъмните балкански субекти, а за нормално изглеждащите съвременни господа, които поддържат хигиена и нормална визия.

Алкохол

Посещавали ли сте скоро друга държава? Обърнахте ли внимание на цените на всеки алкохол? Да, не е чудно, че у нас процентът на битовите алкохолици и обикновени квартални пияници е значително по-висок. Едно е бирата ви да е 4 паунда или 5 евро, а съвсем друго – 2-3 лева, нали така?

Храна

Храната също е на много прилична цена (ако не говорим, разбира се, за шафран, трюфели и черен хайвер). Да, има елитни и скъпи ресторанти за ценители, но много чужденци се изненадват приятно, когато установят, че могат да си вземат български хотдог (наричаме го и кренвиршка) за малко повече от левче и приличан сандвич за около три.

Темпо

Динамиката в големия град е наистина впечатляваща, но отново става въпрос за мащаби. Работното ежедневие в София, Варна, Пловдив, Бургас не може да се сравнява с това в Ню Йорк, Токио, Лондон, Париж, Москва. Живеем на много по-нормални обороти, макар и понякога да ни се струва, че няма как да издържим. Няма хора с професия тъпкач в метрото, (почти) няма работещи по 18 часа в денонощие, нивата на стреса са значително по-ниски.

Удобства

Факт е, че сме с години след нормално развитите държави, но сме с не по-малко пред много други. Сега можем да пазаруваме online, да си поръчаме храна за вкъщи и практически да използваме телефона си за почти всичко (освен да ни сготви). Кредитната карта е винаги при нас и почти навсякъде може да се плаща през POS терминал и няма как да не си спомним как преди 15 години гледахме с удивление американски филми, в които почти никой не носеше кеш в себе си.

Интернет

Сега се пригответе за изненада – държавата ни е в топ 3 на страните с най-доб ре развита wi fi мрежа. Днес вече почти всяко кафене, бар, клуб, ресторант, фитнес, парк има безплатен интернет, а ние го използваме, без дори да оценим този скромен, но пък приятен бонус. Не, не навсякъде е така.

Безплатен спорт

Това звучи леко нелепо, но не е. В много държави хората си нямат парк на 5 минути от дома си, където да могат да тичат и да карат колело, в който често има лостове или площадка с уреди за упражнения. И всичко това (звуча малко като ТВ реклама, извинявам се) е съвсем безплатно.

Море

Истината е, че практически всеки уикенд можем да сме на море – делят ни само няколко часа от заветната дестинация, където и да се намираме. Това е позитивът на факта, че страната ни е с относително скромна площ.

Времепространство

Колкото и да недоволстваме от политици, културни дейци, обществени личности, ние не сме във война, няма терористични атентати на наша територия и не сме под робство. Преди 89-а това не беше възможно, но сега е – ако все пак тук не ни харесва, никой не ни спира да заминем завинаги и да заживеем някъде другаде, нека не забравяме това.

P.S.: 1-ви и 2-ри юни минаха. Както е казал мъдрецът: продължаваме напред.

от

публикувано на: 05/06/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: