Петото годишно време

27/05/2017

На карнавал като на карнавал. За седмица Габрово стана световна столица на веселието. Освен Международното биенале на хумора и сатирата, на което можем да видим най-добрите майстори на карикатурата, градът посреща хиляди гости заради най-голямото в страната ни, а защо не и в Европа, улично карнавално шествие. Присъствал съм на карнавала в Кьолн, Германия, и мога да кажа, че габровският по нищо не му отстъпва.

Карнавалът, още наричан от местните хора „Петото годишно време“, се провежда от края на XIX век, когато се прави в събота преди Сирни Заговезни. Тогава получава името Олелийня. През 20-те години на миналия век в Габрово се провеждат и маскени балове. Тези две събития са предшественици на днешния карнавал на хумора.

Първото карнавално шествие в този му вид е от 1965 г. Провеждането му е преустановено от 1990 до 1997 г. Подновено е през 1998 г. От 2000 г. Габрово е член на Фондацията на европейските карнавални градове и посреща многобройни гости от чужбина. Всяка година карнавалът има свое мото. Тазгодишното беше „Да изкукуригаме от смях“. И ние наистина изкукуригахме.

Имаше какви ли не чешити сред участниците, но най-много одобрение обраха двойниците на световните лидери. Сред тях не липсваше звездната двойка на Доналд Тръмп и съпругата му Мелания, а Наполеон Бонапарт беше с доста автентичен перчем. Ернесто Че Гевара се движеше рамо до рамо със Сталин.

Малко зад тях изоставаше Хитлер – появата му предизвика разнородни реакции, но въпреки това „диктаторът“ се усмихваше приветливо на публиката и вдигаше за поздрав ръка.

от

публикувано на: 27/05/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: