Вино и любов вървят ръка за ръка

14/02/2017

Sveti_Valentin_Trifon_Zarezan

14 февруариСвети Валентин или Трифон Зарезан (по стар стил)? В навечерието на този хубав празник винаги назряват спорове какво трябва да се чества у нас.

Едни твърдят, че българският празник е този на лозарите и на виното (Трифон Зарезан). Други пък защитават този на любовта – Свети Валентин. А място за спорове и противоречия няма, защото двата празника се допълват прекрасно и са прекрасен пример за мост между различни религии и култури. И какво по-хубаво от това в свят, в който все по-често има разделение между народите?

Свети Валентин е католически празник, който датира още от времената на римската империя, а любовният нюанс се прибавя някъде през Средновековието. Индустриалната революция в края на XIX век пък дава онзи тласък, който популяризира максимално деня на Свети Валентин в наши дни.

Трифон Зарезан е празникът, който е почитан от източно-православната църква. Денят съвпада и с цикъл от стопанския процес в лозарството – подрязването. А освен ден на виното, празнуват и всички с име Трифон и производните му.

Разликите между двата празника са големи – единият се отбелязва в почти цял свят, а другият – предимно у нас и по нашите географски ширини. И ако можем по някакъв начин да популяризираме типично българския Трифон Зарезан, то е като го обвържем с известния Свети Валентин. Защото най-малко любовта и виното вървят ръка за ръка.

Няма смисъл да се спори кой е правилният или българският празник. Все пак, 14-и февруари е празничен ден, независимо от коя гледна точка го гледате. А най-добрата е с чаша хубаво червено вино и заобиколени от много любов.

Весел празник!

от

публикувано на: 14/02/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: