Едно ДА, което върши чудеса

28/11/2016

forest-1256839_960_720

Свикнали сме да свързваме Европейската екомрежа „Натура 2000” единствено с нарушенията, които правим по нея. С постоянните дела, които ЕК завежда спрямо България – било за ветропарковете в Калиакра, които избиват хиляди редки птици, било за защитените зони в Рила, където живеят над 20 изчезващи вида, заплашени от постоянното строителство и унищожаване на естествените им местообитания. „Натура 2000” се превърна в нарицателно за несправянето ни с европейските екоизисквания.

Брюксел дотам вдигна ръце от България, че реши, вместо да води дела без особен резултат, да ни обучи. На нас може да ни е все тая за опазването на природата, но EС явно не е безразличен към случващото се в нашата страна. И има защо. Българската „Натура 2000″ е сред най-големите в Европа. Тя обхваща 34,4% от територията ни, това са 3,75% от цялата екомрежа в ЕС.

Парадоксално е, че нещото, което най-малко ценим – собствената си природа, за Европа се оказва приоритет. Щом ние не можем сами да си пазим природата, други ще ни я пазят. Срам ме е, сигурно и много други хора ги е срам, но какво им пука на управляващите за това. За тях опазването на околната среда винаги е било последна дупка на кавала. То им носи само разходи, които с голяма радост биха си спестили – и те си ги спестяват при всеки удобен случай.

ave-1793560_960_720

Светлина в тунела

В края на миналата седмица стана ясно, че „Натура 2000″ влиза в българското училище, сред фермерите и в ловните дружинки. Издателство „Просвета“ и Българското дружество за защита на птиците започват нов мащабен проект за опазване на околната среда по програма LIFE на ЕС. Инициативата се нарича „ПрироДА“ и една от важните й цели е да повиши информираността сред ученици, учители, ловци и земеделски стопани за ползите от съхраняването на природното богатство. Освен това ще се опита да ги запознае с най-ценните видове и техните местообитания в България и в Европа.

Иновации също не липсват. Една от тях е „Натура 2000 Imaginaria”. Тя предвижда създаването на мрежа от „Стаи за ПрироДА“ в 56 училища в страната. В тях ученици от 5 до 7 клас и техните учители ще играят и ще учат за природата. „Натура 2000 на колела” пък ще бъде аналог на лятното кино, чрез което на хората, дори в най-отдалечените населени места в страната, ще бъдат показани филми за природното наследство на Европа и за удивителната българска природа. След всяка прожекция ще се провеждат дискусии с участието на експерти.

Ловците, от своя стана, ще се възползват от новото приложение за мобилни телефони „Птици“. Те ще могат да го използват по време на своите излети. С негова помощ ще определят по-прецизно видовете птици по отличителните им белези. За фермерите ще бъде създадено друго мобилно приложение – наръчник за устойчиво управление на земи в мрежата „Натура 2000”. Това ще им спести минималната глоба от 5000 лв. за неспазване на изискванията в защитените зони.

tractor-1732136_960_720

Двойкаджиите на Европа

Проектът „ПрироДА“ ще продължи две години, като общото му финансиране възлиза на 576 000 евро. От тях близо 306 000 евро са дадени от ЕС. Какво ще стане след тези две години? Пак ли ще очакваме трохичките от Брюксел, вместо да осъзнаем, че спасението на давещите се е дело на самите давещи се? Защо трябва винаги да ни наказват като двойкаджии, които не са си написали домашното?

Да, промяната на мисленето е труден и бавен процес. Трудно е, когато дълги години сме казвали НЕ на българската природа, сега изведнъж да й кажем – ДА. Но нека опитаме. Едно наглед нищо и никакво ДА понякога може да върши чудеса.

от

публикувано на: 28/11/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: