Будители в чужбина

01/11/2016

будители германияВсяка година на 1 ноември се сещаме за народните будители. Има обаче едни други будители, за които знаем много малко. Те остават незабелязани, защото са направили своя избор – живота в чужбина. Нима нашите сънародници, живеещи извън пределите на родината имат по-малко потребност да бъдат будени?

С тази нелека хъшовска мисия в Германия  са се заели членовете на клуб „Будители”. Той е сред най-старите български студентски сдружения в Германия. Създаден е през 1996 г. от неколцина родолюбиви млади хора. През 1998 г. клубът е регистриран официално като дружество в Бон под името Кlub der bulgarischen Studenten (KBS) e.V. Паралелно с това дейността на клуба се разширява и днес е насочена към всички български студенти в района на Кьолн.

През 2004 г. клубът приема официално името „Будители”. Основната му цел е да окаже помощ на сънародниците ни чрез организирането на различни мероприятия и предоставяне на всякаква важна информация. Повече от десет години „Будители” осъществява и т.нар. Einführungsveranstaltung, насочено към новоприетите български студенти. То се провежда преди началото на всеки летен/зимен семестър. Новодошлите получават съвети и информация около следването и живота в Германия. И настина, нищо не може да се замени с едно приятелско рамо в началото, точно когато си най-объркан и изплашен.

хороСред важните мисии на „Будители” е поддържането и разпространяването на българския език и култура. Клубът е вземал редовно участие на изложението за Деня на Европа с български щанд, както и на международния празник на нациите Rheinaue в Бон. Ежегодно организира литературни четения, фотоизложби, благотворителни акции, театрални постановки с български актьори. Не липсват и лекции и дискусии по актуални обществени теми с участието на български политици.

Трудовата борса за абсолвенти също е осъществена по инициатива на клуба. С негово участие е създадена и българска църковна община „Рождество Богородично” в Кьолн/Бон. През 2008 г. към „Будители” се сформира и групата за народни танци „Луди-Млади”. Всяка събота тя събира почитателите на българските хора и традиции.

лекцияПризнанието за дейността на клуба не закъснява. През март 2012 г. той е удостоен с почетния медал на Държавната агенция за българите в чужбина „Иван Вазов”. Отличието е връчено лично от г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на България, за неговата активна дейност през годините. Тази дейност продължава и сега. Сред двигателите на „Будители” са Елена Димитрова, Симона Трифонова, Илияна Панова и Николай Николов. Не липсва и приемственост. Един от по-старите членове на клуба Димитър Евдокимов е предал будителската щафета на брат си Божидар Евдокимов.

След всичко разказано дотук се питам – защо е нужно да напуснем България, за да оценим собствената си култура? Какво ни пречи тук ежедневно да си подаваме ръка, а не да го правим като емигранти в чужбина? Отговорите са в нас, стига да се събудим за тях.

от

публикувано на: 01/11/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: