Тера Номадика – ъндърграунд фестивал по френски

21/09/2016

Когато се срещнах с Лекси на 15 септември 2016 г., тя все още не се беше записала в 12-и клас, но зад гърба си вече имаше самостоятелна фирма и фестивала „Тера Номадика“.

„Идеята на името – споделя Лекси – е всеки път да бъдем в различни пространства, да има малко номадство, така да се каже“.

Вдъхновението за фестивала й идва след двугодишен престой по програма за културен обмен във Франция. „Нашата цел е да пресъздадем еуфорията, която изпитваме, когато чуем една хубава музика. Всеки иска несъзнателно да повтори това духовно състояние. За нас точно това е Събитието, което може да обгърне сетивата на вашата душа!“, казва тя.

Защо й допада този тип фестивал?

„Идеята всъщност предлага нещо по-различно – продължава да разказва със силно ентусиазирано лице и немалко ръкомахане Лекси за своето първо събитие в България – от обичайното френско разбиране за добре прекарано време, а именно – затворено помещение, много скъпо вино и, разбира се, женитe, които вървят с него. Аз искам нещо чисто, без химия (изглежда това е доста популярно там! бел. моя), което ме кара да се усмихвам цяла седмица. Точно това правех след един такъв фест – бях усмихната и дарявах на всички познати много енергия само след един такъв фестивал!“

14329369_183876022038028_1644521230_o

Но какво представлява самият фестивал?

Оказва се, че идеята, дошла от Франция, е вече популярна в целия свят, но е все още нова и за самата страна на петлите. Подобно събитие се провежда на голямо пространство и дори на няколко етажа, където се реализират различни дейности. Ако човек се умори от етно-електронната музика, може да отиде да релаксира с йога или масаж; ако му се философства – да получи астрологическа консултация, а ако иска по-невербална комуникация – да се включи в рисуването върху тяло или платно или в „Глобал вижън съркъл“, за който организаторите са събрали над 50 интересни инструменти. Идеята е всеки да твори непринудено и естествено без специални учители. Докато свири основната група от България – „Балкан канс“, в съседство ще има мини-цирк. Всичко е включено в цената на фестивалния билет.

Ако всичко това ви хареса – заповядайте! Мястото е „Ъндърграунд студио“ от 17.00 часа на 24 септември до 05.00 часа на 25 септември.

Какво още предлага фестивалът Terra Nomadica?

Енергична напитка от диджеи като: Дейвид Миърс (David Mears), Франция; Лоте Ахой (Lotte Ahoi), Германия; Ленаки (LeNaki), Гърция; българският диджей гуру Дхарба и други, а гвоздеят на програмата са неповторимите градски шамани в лицето на „Балкан Канс“ (Balkan Khans), България.

Ето и звездата на фестивала Дейвид Миърс, който ще даде интервю за БНР след фестивала:

Ако не успеете да присъствате на самия фестивал, очаквайте от Бинар видео от концерта на „Балкан Канс„.

от

публикувано на: 21/09/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: