Flamenco-etxea отвътре

21/07/2016

Share

×

Първото със сигурност знаете какво е, както знаете, че една от характерните му черти е дуендето. Но ечеа-та? Дори и да знаете испански, търсенията ви на ч с СН  няма да стигнат доникъде или поне не до Еушкади (Страната на баските), където звукът се пише с ТХ. С други думи, ечеа е дом, къща. Горка Ермоса и Хосе-Луис Монтон я построяват за фламенкото с баски акордеон, като разработките на Бах са достатъчна гаранция за дългото й съществуване във времето и пространството. Класическото образование на първия e съчетано с работата с най-добрите в испанския балет на втория – ето и един пример с участието му в спектаклите на Майте Мартин с Белен Мая.

Flamenco-Etxea, чието заглавие си позволяваме да откраднем, e примери за класически и други по-редки измерения на фламенкото. Самият Хосе-Луис Монтон ни e познат и като част от образователния проект Фламенко-кидс, и като пръв соло фламенко изпълнител от каталога на минималистите от ЕСМ. Колкото до неговия принос към фадото, ще го слушаме с цигулката на Ара Маликян и гласа на Мария Берасарте в албума им De la felicidad. На терасата в дома на наши общи мадридски приятели, Хосе Луис ни подари следващите минути:

Ако има един постоянен обитател на фламенко-къщата, това е щастието. Посреща ни и в оркестровите партии на българските симфоници в творбите на гостувалия ни Давид Пеня Дорантес (Оrobroy, Sur) и на французина Хуан Кармона (Sinfonia Flamenca). Като всяка къща, фламенко-ечеа има своите най-скрити кътчета и тайни градини, които само най-упоритите откриват. Една годишнина е също надзъртане през прозорците на бъдещето, нашите са широко отворени. Последния нарочен плейлист акцентира и върху трите дами, които ще имаме удоволствието да споделим в началото на октомври в Първия Olé фестивал на съвременна креативна испанска музика (gracias al Instituto Cervantes/Джаzz+). И Ариадна Кастеянос, и Росио Маркес, и Кармен Парис са от началото на Бинар част от регулярните ротации в Дуенде, но друго си е живото изпълнение. За тези, които сте далече – (под секрет) чакаме потвърждението им, за да можем да предложим и видеострийм.

от

публикувано на: 21/07/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: