Медии, банки, офшорки…

21/06/2016

Дебат, организиран от Центъра за култура и дебат „Червената къща“ и Европейската мрежа на центровете за дебат „Време да говорим“ (Time to Talk). С участието на: Николета Даскалова, Тихомир Безлов, Николай Стоянов и Николай Стайков.

Едно от предизвикателствата пред свободата на словото в български контекст е неясната собственост на медиите, финансовите зависимости и превръщането на една голяма част от медиите в оръжия за компромати.

Това води до отчетлив упадък в медийната среда, който се регистрира от всички световни индекси за състоянието на свободата на словото и независимостта на медиите. Този упадък се характеризира с таблоидизиране на печатната преса, инфо-теймънт в телевизиите, превръщането на много медии в квази политически играчи.

Доколко финансовите зависимости на частните медии с лекота превръщат журналистическата професия в обслужващ персонал и доколко цялата тази среда насърчава некачествената журналистика е един от въпросите, които ще анализираме. В центъра на вниманието ще са медиите в капаните на скрита собственост и финансови зависимости.

Какво показаха разкритията след фалита на КТБ? Какви са последиците от заличаването на разликата между това да критикуваш и да произвеждаш компромати? Какви са схемите, които крепят медийните монополи? Как лошото качество на журналистиката се превръща в цензура? Как липсата на журналистически стандарти се превръща в заплаха за свободата на медиите и свободата на гражданите да бъдат информирани?

С подкрепата на Програмата Европа за гражданите на Европейската комисия като част от международната серия от дебати върху предизвикателствата през ключовите ценности и бъдещето на Европа.

от

публикувано на: 21/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: