България на Евро 2016*

17/06/2016

ne-2Гледам мачовете от европейското първенство по футбол и си мисля: има супер лесен и прост начин да се класира и България на такива финали. Просто трябва да помолим ФИФА и УЕФА да ни сложат САМИ в група. С малко повече воля, поне от втория път… ще успеем! Убеден съм!„, написа в социалните мрежи популярният музикант и диджей Васил Громков.

На Европейското първенство във Франция, което започна миналия петък, участват 24 отбора, което е рекорд. Измежду тях има доста дебютанти като Албания, Северна Ирландия и Исландия, но българските национали отново ги няма. Или казано по друг начин – българските футболисти пропускат седмо поредно голямо първенство. За последно родните национали играха на Евро 2004 в Португалия. Или 12 години суша за българския футбол.

От първите мачове на Евро 2016 ставаме свидетели на доста равностойни двубои, като прави впечатление, че средното ниво на Стария континент се е повишило значително. Извън големите футболни сили като Франция, Англия и Германия, виждаме че отбори като Албания, Северна Ирландия и Украйна са доста борбени и разполагат със своите качества. И не бива да ни изненадва, че до момента няма победи с повече от 1-2 гола разлика.

Лошото е, че България има проблеми да достигне това средно ниво в европейския футбол. А през 1994-а година отборът ни бе четвърти в света. Къде са причините, е комплексен въпрос, на който дори стратег като Димитър Пенев трудно ще отговори.

Може би отговорите се крият в затъналото от уредени мачове футболно първенство или в манията на клубовете да привличат анонимни чужденци, вместо да залагат на собствените кадри от школите. Кой знае… Но да се върнем на Европейското, където мачовете предлагат доста емоции, къде положителни, къде не чак толкова.

Драма, адреналин, красиви голове и… за съжаление, насилие, като това между англичани и руснаци в Марсилия преди, по време и след двубоя им от група В. И всичко това нашите национали го гледат за пореден път по телевизора. За добро или за лошо.

Това, че при 24 отбора на еврофиналите, България не се класира, не е повод за трагедия. Няма го и силният отбор на Холандия, който също се препъна в квалификациите. Няма ги и съседите от Гърция и Сърбия.

Затова да не правим драми, а да се насладим на мачовете във Франция. До 10 юли, когато е финалът в Париж, ще има още много красиви голове и майсторски изпълнения, които може само да мотивират младите футболисти у нас един ден и те да бъдат на голям форум, за да отсрамят днешните си батковци и #малки котета…

*Между другото, в социалната мрежа Фейсбук е създадена и такава фен страница, в която обаче има едва 16 харесвания…

от

публикувано на: 17/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: