Деца свирят за деца

09/06/2016

Концерт-подарък от Симфоничния оркестър на БНР и Музикално училище „Любомир Пипков“ в Първо студио на БНР.

Под палката на диригента Росен Гергов радиосимфониците и децата-музиканти свирят произведения от Зайц, Абе и Шкроуп. Концертът е своеобразен поздрав за малчуганите, които участваха в образователната програма на „Музикална къща на БНР“. Публиката на възраст до 8 години е напълно подготвена да възприеме и оцени класическата музика.

През изминалата година деца от най-малка възраст бяха поканени на репетициите на Симфоничния оркестър, Оркестъра за народна музика и Смесения хор на БНР. „Запознаха се с различни музикални инструменти, говорихме за устройството на оркестъра, за стиловете музика, за композиторите и музикални епохи“, споделя Петя Цветанова, инициатор на образователната програма.

Да видиш връстниците си как владеят до съвършенство музикалния инструмент

„Вдъхновяващо е деца да свирят за деца. Аз лично започнах да свиря на пиано, защото видях едно по-малко момиченце от мен да владее прекрасно черно-белите клавиши. Прибрах се вкъщи и заплаках, защо аз не знаех да свиря. Записах се тайно в школата и това предопредели целия ми житейски път. Срещата с инструмента и оркестрантите може да се окаже съдбоносна за децата“, вярва Петя Цветанова.

Ново поколение, което е музикално образовано

„Идеята за образователната програма се превърна в мисия. Когато ходя на класически концерти, първо ми прави впечатление застаряващата публика, после – отлива на зрители. Като класически музикант знам колко е трудно съществуването у нас на такъв тип елитарно изкуство. Затова искам да съм част от хората, които подготвят едно ново поколение, което умее да цени красотата на изкуството, защото го познава. Още от малки да имат алтернативата да чуят различна от масово слушаемата музика – да се докоснат и до класиката, и до фолклора, и до джаза.“

Оркестрантите

„Музикантите канят децата да присъстват по време на репетиция. Те отделят от минутките, които са им дадени за почивка, за да демонстрират инструмента. И не само. Те го споделят с тях. Всички знаем колко скъпи са тези инструменти. Оркестрантите обаче успяват да запалят децата и сърцато да привлекат вниманието им“, споделя Петя.

Децата

„На последните посещения осъзнах колко голям смисъл има образователната програма. 4-5-годишни деца помнеха имената на всеки инструмент, кога е създаден, как се свири на него, разказваха на родителите си и учителките как са се запалили по него, говореха за композитори и творби. Досегът с музикалните състави е провокирал съзнанието им. Другото, което ме учуди, е как тези малки енергични същества стоят в залата, слушайки изпълнение на тежко класическо произведение, без да помръднат. Те бяха напълно завладени от това, което слушат“, казва Петя Цветанова.

Образователна програма на „Музикална къща на БНР“
Публикувахте от Радио Бинар

от

публикувано на: 09/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: