Хитлер, Сталин, Троцки и Фройд влизат в едно кафене…

08/05/2016

 

През януари 1913 г. мъж, който по паспорт носел името Ставрос Пападопулос, слязъл от влака от Краков на гара Южен терминал във Виена. Бил почти мургав, носел големи селски мустаци, а в ръката си държал съвсем обикновен дървен куфар. „Седях на масата“, пише години по-късно човекът, който го очаквал, „когато някой почука на вратата, а след това я отвори и влезе. Той беше нисък, слаб, а кожата му беше сиво-кафява и покрита с белези от едра шарка. В очите му нямаше нищо приветливо или мило.“

 

Авторът на тези редове е дисидент, руски интелектуалец и редактор на радикален вестник, наречен „Правда“. Името му било Лев Троцки. А мъжът, когото той описва, съвсем не се казва наистина Пападопулос. Родното му име е Йосиф Висарионович Джугашвили, приятелите му го наричали Коба, но остава в историята като Сталин.

 

 

Троцки и Сталин са само двама от хората, живели в центъра на Виена през 1913 г., чиито дела са оказали влияние върху милиони хора не само от тяхното съвремието, а и много след това. И докато те двамата тъкмо изгрявали на историческия небосклон (всеки в своята сфера), Зигмунд Фройд вече бил добре известен и уважаван като авангарден психолог, издигнат по-късно в култ от свои колеги и последователи. Домът и кабинетът му по това време се намирали на ул. „Берггасе“ 19, където в днешни дни е музеят на негово име.

 

Младият Йосип Броз Тито, който по-късно става известен като комунистически деец и лидер на Югославия, по онова време пък работел в автомобилния завод „Даймлер“ във Виенер Нойщат, град южно от Виена, и търсел някаква работа в столицата, която да му докарва приличен доход.

 

Освен тях, в града бил и 24-годишен млад мъж, идващ от югозападна Австрия, чиито мечти да изучава изобразително изкуство във Виенската академия за изящни изкуства били попарени вече два пъти и сега бил отседнал в скромна квартира близо до Дунав в опит да преосмисли какво ще прави с живота си. Името му било Адолф Хитлер.

 

Съвсем не е случайно, че всички тези знакови в исторически план личности са потърсили развитие всеки в различна посока именно във Виена. През 1913 г. градът е бил столица на Австро-Унгарската империя, която се състояла от 15 държави и над 50 милиона жители.

 

„По това време Виена може и да не е била точно амалгамна смес от творци и амбициозни млади хора, но пък със сигурност се е оказала културният център, който бил привлекателен като локация и възможности за много хора между 20 и 30 години от всички части на империята“, твърди Дардис МакНейми, главен редактор на в. „Виена ревю“.

 

Любимото място на Фройд в града, „Кафе Ландман“, все още стои на известния бул. „Ринг“ в Инерещат (Стария град на Виена, който до 1850 г. всъщност е бил целият град). „Кафе Централ“, само на няколко минути пеша от него, пък било любимо на Троцки и Хитлер. Там посетителите можели да се насладят на различни видове торти или пък да четат вестници, да играят шах, но преди всичко да коментират културни, социални и политически събития.

 

„Част от това, което прави кафенетата във Виена толкова значими през онези години, е, че наистина много виенчани и гости на града ходели редовно там“, казва МакНейми. „По този начин посетителите взаимно се обогатявали най-вече в културно естество.“

 

Никой не знае дали Хитлер случайно не е срещнал Троцки или пък Тито се е запознал със Сталин. И все пак сатирични и радио-пиеси като „Заповядайте при д-р Фройд, г-н Хитлер“ разсмиват и до днес с намек за класическото „Ами ако все пак…“.

 

Австро-Унгарската империя намира своя край през 1918 г., когато Сталин, Хитлер, Троцки и Фройд вече са поели всеки по своя път, който ще промени световната история завинаги.

 

източник: BBC

от

публикувано на: 08/05/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: