#RadioSavesLives – Радиото спасява животи

13/02/2016

radio

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото.

Оцелелите при хуманитарни кризи и конфликти са принудени да напуснат домовете си с малко повече от дрехите на гърба си. Това са милиони семейства по света. Те бягат от военните зони, изоставят къщите си, за да се спасят от тайфуни и земетресения.  Веднъж разселени, тези хора губят всичко и се сблъскват с най-основните нужди:  храна, вода, лекарства и подслон. Не по-малко важна е необходимостта от информация.

Радиото информира, координира и дава психологическа подкрепа.   

Няма друго комуникационно средство, което да е толкова мощно и важно в критични ситуации, като радиото. То говори на език, който оцелелият разбира. От него хората научават къде могат да намерят помощ, къде да открият своите близки, получават актуализирана информация за метеорологични условия и състоянието на застрашените райони. Радиото помага на местни и международни хуманитарни организации да координират действията помежду си в опасни зони. При всяка кризисна ситуация слуховете се разпространяват светкавично и в такъв момент точната и достоверна информация е животоспасяваща.

Соларни и вятърни източници на информация за спешно реагиране

Представете си паниката и хаоса след наводнението в Мозамбик, последното голямо цунами в Индийския океан, земетресението в Хаити, природните бедствия в Япония, Филипините, Непал, разпространението на вируса ебола в Западна Африка и войната в Сирия. Във всички тези случаи слънчевата енергия се оказва от съществено значение. Първо, защото слънцето изгрява и след най-ужасното природно бедствие, и второ – защото може да захранва радиостанции. Неправителствената организация Lifeline Energy създава именно такива устройства – мултимедийни плейъри и радиостанции, които се задвижват от слънчевата светлина и движението на въздуха.

Соларните радиоапарати са по-издръжливи от всеки друг вид източник на информация. Въпреки огромните ползи от мобилни телефони и интернет, на много места по света радиото остава основното средство за комуникация, защото  електроенергията е оскъдна или въобще не съществува, батериите са скъпи за бедните, които в повечето случаи остават и необразовани. Слънчевите радиостанции могат да осигурят достъп до всякакъв тип информация независимо от местонахождението – наближаваща заплаха, реакция при бедствия и аварии, дори образователни програми в райони, където състоянието на образованието е кризисно.

БНР и бежанците от Албания

Радиото, освен да осведомява, в извънредни ситуации е основната връзка на хора от различни краища. Не е далеч времето, когато нямаше мобилни телефони и интернет. През 90-те години в резултат на масовите вълнения в Албания много албанци бягат в Гърция и Италия. Близките им, останали в страната, не знаят къде са, успели ли са да преминат блокадата и дали са живи. В този период Българското национално радио излъчва на средни и къси вълни предаванията на албански език, които се оказват най-сигурната връзка на емигрантите със семействата им. В редакцията пристигат дневно по сто обаждания на избягали от родината албанци. Радиото записва техните истории и ги излъчва всяка събота и неделя, а майки и бащи от Албания научават, че децата им са намерили подслон далеч от дома.

Източник: lifelineenergy.org 

от

публикувано на: 13/02/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: