Разстреляната Европа и различните аспекти на сигурността

25/11/2015

Кръгла маса, организирана от Радио България.

Само през тази година фанатиците на ДАЕШ два пъти поразяват Европа право в сърцето: през януари, разстрелвайки „Шарли Ебдо“, и през ноември, взривявайки самия начин на живот във Франция. Защо ДАЕШ? Малко отмъщение. ДАЕШ (от арабски – Ислямска държава в Ирак и Леванта) е названието, което екстремистите презират дотолкова, че заплашват да отрежат езиците на тези, които го произнесат. Причината – то звучи сходно с думата „даес“, което означава „да стъпча“ и ги омаловажава като наследници на Пророка.

„Един за всички, всички за един“– този толкова френски девиз на мускетарите, сега е метафора на изпитанието, което се налага да преминем.

Дали ще успеем да застанем така обединени във войната на цивилизациите на страната на свободата, демокрацията, толерантността, или ще се спасяваме поединично с успокоението, че сме толкова малки и безгласни, че не можем да привлечем фатално вниманието на света.
Какви предизвикателства срещат европейските държави пред сигурността си? До къде ще ни отведе битката между страха и демократичните ценности? Ще преодолеем ли дилемата сигурност срещу свобода?

В дебата участват: Славчо Велков – експерт по сигурността , Симеон Николов – директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, д-р Емил Ценков – главен експерт към програма „Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията, Тома Биков от Института за дясна политика, Мохамед Ибрахим – председател на Асоциацията на сирийците в България. Започваме веднага след заседанието на Европейския парламент в Страсбург, на което ще се разисква въвеждането на постоянен и пълен контрол на външните граници на ЕС. За него ще ни информира евродепутатът Илиана Йотова – зам.-председател на Комисията за борба с организираната престъпност, корупция и пране на пари.

Водещ: Илиана Райчева

от

публикувано на: 25/11/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: