Албания не постигна историческата футболна победа срещу Сърбия

09/10/2015

syrbiia-albaniia

Maчът Албания-Сърбия завърши 0:2. “Червено-черните“ не успяха да си осигурят директен билет за Франция 2016, въпреки преднината в активите пред сърбите.

На стадион „Елбасан Арена“ в Албания се разигра протоколна футболна среща – без червени картони, без летящи дронове и спускащи се от небето карти на етнически граници. Футболистите се разхождаха след топката, а не си разменяха обиди на националистическа основа. Агитките пък чоплеха прилично семки, вместо да се замерят със седалки, за разлика от миналата година на белградския стадион „Партизан“. Тогава мачът Сърбия-Албания за евроквалификацията от Група I беше прекратен в 43-та минута, двете федерации глобени с по 10 000 евро, а Сърбия остана с 3 точки по-малко, независимо че над стадиона й полетя карта на Велика Албания.

Еуфорията тази година по-скоро беше преди срещата. И в Сърбия, и  в Албания в топ новини влезе отказът на сръбският премиер Александър Вучич да присъства на футболната среща. И не случайно.

През 2014-а сръбските медии спекулираха с името на албанския премиер Еди Рама за косвено управление на дрона от трибуните. Всяка следваща спънка в политическия диалог между Сърбия и Албания се обясняваше с националистическите настроения от стадион „Партизан“.  Тази година, освен обичайното засилено полицейско присъствие преди мача, над албанската столица през деня кръжеше хеликоптер, който следеше действията на сръбската агитка. Общо взето се очакваха извънредни обстоятелства с летящо знаме на Велика Сърбия…

Да, ама не. Сбъднаха се заръките на албанския премиер, който в края на мача успокои националите и каза, че загубата всъщност е победа за публиката. Два дни преди срещата от личния си профил във Фейсбук, вместо да събуди патриотичен дух, Еди Рама призова за европейско поведение. И не защото така се играе футбол, а за да излезе най-накрая от полите на Меркел и да каже на Европа: „Ей на, Албания ще я бъде. И бутнах незаконните постройки, и глобих гражданите, които не плащат ток, дори и тези, които не спазват закона за движението по пътищата“. Абе, хората се цивилизоваха – сравнете мача в Албания с този в Сърбия, нищо дивашко нямаше.

“Този мач е историческо предизвикателство. Но преди всичко Албания трябва да си извоюва имиджа на гостоприемна, достойна и европейска страна и то в тази футболна среща, когато целият свят, освен нас, няма да се интересува от резултата, а ще следи реакцията ни година след скандала в Белград. Затова нека да спазим албанската традиция и европейската амбиция, доказвайки по сигурен начин, че това е страна на бъдещето, а не бойно поле от миналото“, написа албанският премиер.

Такива мисли на човек му минават само, ако е исторически обременен с Балканите. Евро 2016 обаче ще се играе във Франция и “европейското“ поведение е без значение, ако “диваците“ са ти вкарали 2 гола в продължението. Албания все още има шанс да се качи на самолета за Франция, защото Португалия й направи подарък, като би с 1:0 Дания.  Остава  само “червено-черните“ да спечелят срещу Армения.

от

публикувано на: 09/10/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: