Проблемът между Сърбия и Албания не е от вчера

15/10/2014

Стефан Митрович сваля албанското знаме .. и след секунди ще бъде нападнат от албанските футболисти

Футболният мач от европейската квалификация между Сърбия и Албания, играна в Белград, продължи 41 минути. В тази минута английският рефер Мартин Аткинсън взе решение да прекрати срещата заради безредици.

Защо?

В разгара на мача във въздуха изведнъж се понася дрон, от който виси знамето на „Велика Албания“. Футболистът на Сърбия Стефан Митрович реагира мигновено и приземява провокацията. Албанските национални футболисти му налитат. Заформя се здраво меле, политат седалки и какви ли не предмети, от секторите на стадиона заваляват бомбички, димки, факли…

Ситуацията става страшна

Според сръбската телевизия дронът е бил управляван от брата на министър-председателя на Албания Еди Рама – Орфи, който е бил във ВИП ложата на стадиона. Впоследствие полицаите го арестуват по подозрение, че притежава дистанционно устройство, с което се предполага, че е управлявал дрона.

На всички е ясно, че има нетърпимост между сърби и албанци заради Косово, но не и на УЕФА. Сърбия отказва да признае независимостта на Косово и едва ли скоро ще го стори. И въпросът изглежда много сложен за разрешаване, да не кажем невъзможен. 

По време на жребия за квалификационните групи за шампионата на Стария континент през 2016г. във Франция, от УЕФА изрично постановиха, че Армения и Азербайджан няма как да бъдат заедно, така както и най-новият член на европейското футболно семейство – Гибралтар с Испания. Причините са повече от очевидни: историко-политически.

В същото време „забраната“ не засягаше Албания и Сърбия, въпреки че същите политически причини важат с не по-малка сила и за тях, както вече се видя.

Какво следва?

Ясно е, че федерациите на двете страни ще го отнесат здраво. Дисциплинарната комисия рутинно ще накаже двете федерации, ще прибере сериозни суми от глоби… и до следващия мач между Сърбия и Албания, този път в Тирана. А там може да бъде и по-страшно.

Решения има много. Да се играе при закрити врати, на неутрален терен, или просто двойката Сърбия – Албания също да бъде третирана както Армения – Азербайджан и Испания – Гибралтар.

Но, както обикновено, решенията се взимат пост фактум. След дъжд качулка.

от

публикувано на: 15/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: