На „пазар“ през лятото

01/09/2015

Откакто съществува човекът, първата му мисъл, дори и по време на отпуска, когато се събуди рано сутринта, е: какво ще яде? Пластмасов домат от Полша, развалена ябълка от Македония, йогурт.

Ние внасяме повече кисело мляко, отколкото изнасяме!

През юни млекопроизводителите блокираха Дунав мост.

1

Неколкостотин млекопроизводители от страната организираха протест в района на „Дунав мост“, като блокираха за два часа движението през граничния пункт и образуваха километрични опашки от превозни средства. Първоначално протестът бе обявен за мирен. Още в самото му начало обаче участниците в него застанаха на пътното платно и спряха движението, като изляха туби с мляко. Протестиращите настояват държавата да компенсира разликата между пазарната цена и себестойността за литър мляко, която е около 20-30 стотинки. Стефан Тончев от Първомай, който отглежда 165 животни, заяви, че в момента работи на загуба и е принуден да продава кравите си на кланици.

2

Протест на млекопроизводители в Брюксел. Европейската комисия (ЕК) не планира да компенсира българските млекопроизводители заради спада на цените на млякото и загубите им от руското ембарго за храни от ЕС и САЩ. Загубите в млечния сектор от продължаващата близо година ембарго са €44 млн. Производителите на плодове и зеленчуци са загубили €22 милиона, а €16 милиона загуби са отчели производителите и преработвателите на месо. България по никакъв начин не може да се възползва от мерките, които ЕК е предложила на страните-членки като компенсации за руското ембарго.

3

„Надявам се, че руското ембарго ще падне скоро, за да може основните пазари, които сме имали, отново да си ги захранваме“ – това каза премиерът Бойко Борисов, който през август бе в Сливен, където посети фирма за преработка и консервиране на плодове и зеленчуци.

Откакто се помни човечеството първата му мисъл винаги е била какво ще похапне, а втората – любовта:

Идейки си запъхтяна
вечерта веднъж,
Джени вир-водица стана
в цъфналата ръж.

Джени зъзне цяла, Джени
пламва изведнъж.
Бърза, мокра до колени,
в цъфналата ръж.

Ако някой срещне някой
в цъфналата ръж
и целуне този някой
някого веднъж,

то нима ще знае всякой
де, кога веднъж
някого целувал някой
в цъфналата ръж?
Робърт Бърнс, шотландски поет

4

Дни, преди началото на жътвата на ръжта, в стопанството на Мариела Йорданова „Сортови семена“ в Кубрат, област Разград, се отбеляза инициативата „Хляб на мира“- проект, стартиран през 2013-а година, с идеята чрез засятата ръж от 12 страни на Централна и Източна Европа да бъде отбелязана 25- годишнината от падането на Берлинската стена. Ръжта е ценна за прехраната на хора, в невъзможност да консумират продукти, съдържащи глутен. Следващата страна, която ще приема щафетно ръжените семена и ще ги засее на територията си, ще е Полша.

Берлинската стена падна преди 25 години, но се появиха санкциите, от които страдат най-много дребните производители в България.

В живота на всеки малък производител има радост и тъга, болка и щастие, затова той е труден, затова се бори, затова върви. Нагоре, надолу, напред, назад. Но все по път, който той избира сам, защото е беден и свободен, е заради чувството на радост от продаденото.

5

Вкусно, екологично, домашно произведено – това казват всички, купили продукти, плодове или зеленчуци от пазара в Благоевград. Сряда е един от двата пазарни дни в седмицата, десетки  производители от града и региона излагат за продан продукцията си. Повечето са производители на плодове и зеленчуци, но има и такива, които предлагат сирене, масло, кашкавал, мляко.

от

публикувано на: 01/09/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: