Моренте и още Моренте

26/02/2014
twitter.com/MasMorente/media
La familia Morente

Благодарение на колегите от Испанската обществена телевизия (RTVE-2), партньори на приятелското Радио 3 имаме възможност да ви представяме всеки концерт с артисти, програмирани в стрийма „Дуенде″. Началото решихме да е възможно най-впечатляващо – концертът Моренте и още Моренте (Morente Mas Morente) от 19 февруари 2014-та с участието на биологичните му деца (по Естрея) и духовните, към които – защо не – се съотнасяме и ние от „Джаzz+″.

За Моренте тук е писано много и казано почти всичко най-важно, което всеки влюбен в Испания и фламенко културата би трябвало да прибави към баналното понятие обща култура. С какво този концерт е по-различен ли? С не винаги оценяваната интемпоралност на маестрото и последните й измерения. С палитрата изпълнители от електро вълната (Мала Родригес, Ла Мари, Бебе) с техни версии на рок проекта на Моренте „Омега“ до неостаряващи поети (Хавиер Руибал, Хорхе Дрекслер) и последните им опуси, посветени на Енрике, някои от тях написани в сутринта преди концерта.

Гарсия-Лорка, Леонард Коен, Манхатън и Аурора (едноименната песен и същевременно съпругата на Енрике и майка на Естрея, Солеа и Кике, наричан вече Енрике-син) — всичко това в над едночасовото преживяване в почит към първия фламенкос, дръзнал да включи български традиционен хор, хард китари и барабани, разказал неземната красота на родната си Ал(х)амбра чрез поетичните сола на Пат Матини…

Gracias, Maestro, gracias colegas de Radio 3/La 2 de la RTVE!

Благодарим, маесто, благодарим на колегите от Радио 3/Втори канал на RTVE!

La 2 ofrece ‘Morente más Morente’, un homenaje flamenco al cantaor granadino

https://www.youtube.com/watch?v=

RTVE (La 2), RNE 3

от

публикувано на: 26/02/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: