Българските отбори седят много хубаво на терена

28/07/2015
Михаил Александров и съотборниците му в Лудогорец се оплетоха в мрежата през този сезон.
Михаил Александров и съотборниците му в Лудогорец се оплетоха в мрежата през този сезон.

В Санкт Петерсбург, в Константиновския дворец, беше изтеглен жребия за световните квалификации за шампионата на планетата по футбол, който ще се проведе в Русия през 2018 г. Със съперници като Холандия, Франция, Швеция, Беларус и Люксембург българските футболисти май пак ще гледат световното по телевизията. Те обаче трябва да са свикнали вече, след като от Европейското през 2004 г. насам не успяват да се класират на голям форум.

И как да се класират, като те така хубаво седят на терена, както стоят новите екипи на ЦСКА във „В“ група. Не е учудващо ниското ниво на националния отбор, след като клубни отбори с традиции като ЦСКА и Локомотив (София) са в аматьорския футбол или, иначе казано, в трета дивизия. Няма как да ни изненадва, че българският национален отбор беше принизен в четвърта урна за жребия за Световното, след като още в средата на юли месец родните представители в европейските клубни турнири отпаднаха.

Публикацията на Бинар за „Великите географски открития на българския футбол през 2015-а“ се превърна в лош пророк преди Лудогорец, Черно море, Литекс и Берое безславно да отпаднат от „грандове“ като молдовския Милсами, латвийския Йелгава, белоруския Динамо (Минск) и датския Брьондби. Но как да не се превърне, след като българският футбол като цяло копае дъното със страшна сила.

В първенството не е толкова важно кой ще стане шампион и кой ще изпадне, а кой ще вземе лиценз и кой – не, от което се опариха вече ЦСКА и Локо (София). В мачовете от А група черното тото е в стихията си, а клубните президенти уреждат мачове, за да могат да платят задълженията си към играчите. А юношите? Кога да остане време за работа с тях, след като трябва да се привличат знайни и незнайни екзотични чужденци за по няколко милиона евро по модела на Кирил Домусчиев в Разград.

Българският футбол е на дъното, даже доста под него. Рекордьорът по титли ЦСКА е в трета дивизия и ще играе със Струмска слава, Рилски спортист и Беласица. Както и дерби на отчаянието с Локомотив (София).

Това обаче може да се окаже чистилище

Ето, за ЦСКА в трета дивизия ще играят само български момчета и целта е да се използва и съживи славната детско-юношеска школа на клуба, както разясни Пламен Марков. Билетите за мач на стадион „Българска армия“ ще бъдат на цена между 3 и 7 лв. От клуба представиха и новите екипи, които феновете могат да купят на цена от 75 лв. Начини, чрез които се търси финансово съживяване. И „В“ група е големият шанс на Червените, тъй като там няма да имат задължението да плащат заплати и осигуровки на футболистите. Без това перо от финансовия баланс за един сезон (ако приемем, че веднага ще се изкачат в Б група) от клуба са длъжни да се възползват, за да се поизчистят останалите дългове. Същото важи и за Локомотив.

Сега на дневен ред са ЦСКА и Локомотив. Да не стане така, че след няколко години, когато светът ще впери поглед в Световното в Русия, България да бъде вече футболно джудже като Гибралтар и Сан Марино (с отпадането на всичките ни евроучастници на толкова ранен етап през този сезон това сравнение е вече в сила). И тогава да трябва официално да зачертаем понятието „професионален футбол“, за да ходим на мачове само от „В“ група.

от

публикувано на: 28/07/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: