Великите географски открития на българския футбол през 2015-а

09/07/2015

Beroe-Atlantas

Клайпеда, Йелгава, Орхей… да вдигне ръка, който е чувал тези имена преди родните представители в евротурнирите да се срещнат със съперници от тези географски дестинации в квалификациите на Лига Европа и Шампионската лига.

Жребият за квалификациите отреди само на носителя на Купата на България – Черно море (Варна), по-познат съперник: Динамо (Минск) от Беларус. За Берое (Стара Загора), Литекс (Ловеч) и Лудогорец (Разград) Фортуна избра непознати съперници от малки градове в Литва, Латвия и Молдова.

По принцип в квалификациите за евротурнирите битката е ожесточена от първите етапи, тъй като който успее да премине през „кръговете на Ада“, след това си осигурява участие в групите на двата турнира, с което идват и сериозни приходи от ТВ права, продадени билети и др. А „кръговете на Ада“ включват непознати съперници, с които феновете обновяват познанията си по география. Така направи и 83-годишен фен на Берое, който пропътува близо 5000 км до Клайпеда, за да подкрепя своите любимци в евроначинанието им.

Ето и кратка географска справка за градовете на отборите, които са съперници на българските тимове. От литовския град Клайпеда (с население около 185 000 жители) е тимът на Атлантас, съперник на Берое. Градът е разположен на брега на Балтийско море и е важно пристанище, което има връзка с Швеция, Дания и Германия.

Град Йелгава има около 65 000 жители и се намира във вътрешността на Латвия. Той е важен земеделски и дърводобивен център в балтийската република.

Орхей е една от 32-те области на Молдова, чийто главен град също се казва Орхей. Оттам е и шампионът на страната – ФК Милсами, който ще мери сили с българския първенец Лудогорец (Разград) по пътя към заветните групи на Шампионската лига.

Минск пък е столицата на Беларус с население от 1 921 861 жители. Оттам е съперникът на Черно море – Динамо (Минск), който е широко известен още от времето, когато се състезаваше в първенството на ССCР.

Та, да се надяваме, че българските отбори ще продължат през квалификационните групи в различните турнири и след това в групите, та покрай футбола феновете да се образоват малко повече от географска гледна точка. Няма лошо, стискаме палци!

от

публикувано на: 09/07/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: