Аномалии на старта на Първа професионална лига

29/07/2016
На стадион "Тича" във Варна няма да се играе през новия сезон, докато "Черно море" не се погрижи поне за осветление.
На стадион „Тича“ във Варна няма да се играе през новия сезон, докато „Черно море“ не се погрижи поне за осветление.

Първа професионална лига, това име ще носи футболното първенство на България, което започва на 29-и юли. Нови правила, нов критерий за участие, доста нови отбори. И ако хвърлим един поглед на програмата, няма как да не забележим някои аномалии. „Дунав“ (Русе) ще играе… в Разград, „Локомотив“ (Горна Оряховица) – в Пловдив, „Черно море“ (Варна) – в Каварна, „Ботев“ (Пловдив) – в Бургас и „Славия“ – на националния стадион „Васил Левски“ вместо на своя си терен в квартал „Овча Купел“. А и опитващият се да бъде ЦСКА тим на „Литекс“ (Ловеч) ще играе на стадион „Българска aрмия“ в центъра на София…

Причината е, че стадионите на тези отбори не отговарят на новите изисквания за участие в новата Професионална футболна лига, като тези варианти са временни. В смисъл, че въпросните клубове са получили финансиране от държавата, за да си оправят стадионите и да си поставят осветление. Кога обаче ще го направят, не е ясно.

И дано това решение на въпроса наистина е временно, защото какъв е смисълът отбор от Горна Оряховица да играе в Пловдив? Или „Ботев“ – в Бургас? И без това феновете, които ходят по мачове у нас са малко, а сега ще станат и още по-малко. Ако това решение не е само временно, ще трябва бързо да се преосмислят регламентите в т.нар. Професионална лига. За никого няма да е изгодно цял сезон мачове пред празни или полупразни трибуни. Най-малко пък за телевизията, която ги предава и за рекламодателите.

И за да продължим с аномалиите в българския футбол, дербито на Пловдив в първи кръг… ще се играе в Бургас, защото „Ботев“ е домакин, а по това време „Локомотив“ (Горна Оряховица) ще ползва терена на стадион „Лаута“, който е на съимениците им от града под тепетата.

Луда работа. Дано наистина от Българския футболен съюз не правят повече компромиси на никого, защото с компромиси през последните 20 години всички знаем докъде я докара българския футбол. И да се знае: имаш стадион, играеш в професионалната лига. Нямаш – оставаш на село. Без изключения.

Дали ще има положителни резултати, предстои да разберем. Новият сезон започва!

от

публикувано на: 29/07/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: