Ивет, с която може и трябва да се гордеем

29/06/2015

?????????????????????????????????????????????????????????

През последните две седмици Ивет Лалова – красивото лице на българската лека атлетика и на българския спорт като цяло, зарадва българските зрители с изявите си на пистите в Стара Загора и в Пловдив.

Първо Ивет бе част от националния отбор, който си спечели промоция за първа лига на Европейското отборно първенство. В своите дисциплини – 100 и 200 м, Лалова показа истинска класа и допринесе за успеха на тима. Класа, която се е превърнала в запазена марка на Ивет така, както нейната усмивка, която не спира да показва. Седмица след успеха под Аязмото Ивет участва и на турнир на стадиона в Пловдив, където също зарадва своите фенове с победа.

Ивет е една от спортистките, с които България може и трябва да се гордее в тежките времена, през които страната преминава. Тя е като слънчев лъч в мрачната панорама на българския спорт, особено като се има предвид какъв ужас трябваше да преживее, за да поднови блестящата си кариера след нелепа контузия.

Инцидентът

14 юни 2005-а изглежда края на кариерата на една безкрайно талантлива лекоатлетка. Тогава на загрявката преди турнир в Атина тя се сблъсква с друг лекоатлет на пистата, при което пада лошо. Оказва се тежка фрактура на дясното коляно, а операцията – задължителна. При това толкова спешна, че трябва да бъде извършена в Атина, защото няма време за транспортиране до Финландия, където тогава се лекуват българските състезатели.

Тогава Ивет Лалова е само на 21 години, година по-рано – на 19 юни 2004-а поставя национален рекорд в Пловдив с време 10,77 сек., а малко преди инцидента в Атина става европейска шампионка в зала на първенството в Мадрид на 200 м с време 22,91 сек. Освен това завършва четвърта на 100 м на Олимпийските игри в Атина, като малко я дели от място в тройката. С тези си постижения тя си заслужи призванието „Най-бързата бяла жена“.

Всичко обаче като че ли отива на вятъра, когато става нелепият инцидент през юни 2005. Освен тежката хирургическа операция, се налага да й бъде поставен и пирон в крака. Истински кошмар. Възстановява се две години заедно с треньора си по това време Константин Миланов. Завръщането й е триумфално! Не на бял кон, а направо на бял еднорог: с победа на мемориалния турнир „Артур Такач“ в Белград (Сърбия), където побеждава с едва една стотна Микеле Барбър (САЩ), записвайки време 11,26 сек. Така „най-бързата бяла жена“ показа, че с характер и дух се превъзмогва всичко.

Диамантената Ивет

На 9 юни 201а Ивет покори поредния си връх, като донесе първа победа на България в престижната верига – Диамантената лига. Във вечерта, в която ямайската суперзвезда Юсеин Болт отново бяга 200 м след почти година прекъсване, родената в София Лалова триумфира на 100 м с време 11,01 сек. в норвежката столица Осло.

Ивет на пистата винаги се отличава със своя стил в бягането.
Ивет на пистата винаги се отличава със своя стил в бягането.

През 2013-а година Ивет постави поредното си постижение, но този път извън пистата, след като се венча за италианския лекоатлет и рекордьор в щафетата 4х100 м на Адзурите – Симоне Колио. Сватбата бе в Меката на италианската лека атлетика, където двамата тренират и се подготвят – Риети.

Със своите 31 години Ивет вече е сред опитните лекоатлетки на България. Нейното тичане и лъчезарността, която излъчва, могат само да ни радват и да сме горди, че България има своята Ивет.

от

публикувано на: 29/06/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: