Европа има нужда от тези игри

18/06/2015

Aqua_Baku

Европа е континент с площ от 10 090 571 кв.м. и 711 984 510 жители население към 2014-та година. Един от най-гъсто населените континенти със средна гъстота 70,6 жители на кв.м. И едва през 2015-та Старият континент получи своята спортна олимпиада с Европейските игри, на които домакин е Баку, столицата на Азербайджан.

За справка, Северна, Централна и Южна Америка имат спортни игри – Панамерикански игри, от далечната 1932-ра. Всенародните африкански игри се провеждат от 1965-та, а тези в Азия от 1951-ва. И само Европа си нямаше свой собствен спортен форум по подобие на Олимпийските игри.

Благодарение на петродоларите в Азербайджан, където са направени и изградени чудесни и дори приказни спортни съоръжения, и настойчивостта на председателя на Европейските олимпийски комитети – ирландеца Патрик Хики, Европа вече също си има своите игри, от които определено имаше нужда.

Всяко начало е трудно, трудно бе и това в Баку. Спортовете, в които държавите мерят сили са само 30, доста от които не-олимпийски дисциплини, но кандидати за такива. Някои от елитните спортове като лека атлетика и плуване игнорираха Игрите в Баку с извинението за сгъстен календар и пратиха представители предимно от детско-юношеското направление.

Други топ дисциплини като тенис и футбол изобщо не присъстват (тенисът с мъка присъства и на олимпийските форуми заради турнирите от Големия шлем, които са ежегодни, така както и Цар Футбол). Това обаче дава шанс на други дисциплини да си пробият път към олимпийската програма, като баскетбол 3х3 например, който е представен в Баку. Всъщност, с организацията на Европейските игри столицата на Азербайджан дава много сериозна заявка и за домакинство на Олимпийски игри, което рано или късно ще получи.

Нека сега хвърлим един поглед върху съоръженията, които Баку предоставя на спортистите, за да премерят силите си.

Стрелкови център в Баку

Sportna_strelba

Съоръжението се намира на 30 минути западно от Баку и предлага възможност за спортна стрелба с пистолет и пушка. За 7 дни 330 атлети ще премерят мерниците си и ще бъдат раздадени 19 златни медала.

Велопарк за планинско колоездене

Velopark

Това е временно съоръжение, монтирано само за Игрите в Баку и се намира по хълмовете зад Стрелковия център. 75 колоездачи ще спорят за два златни медала при мъжете и жените. Има капацитет за 500 зрители.

ВМХ велопарк

BMX_velopark

Това трасе е изградено специално за Игрите в Баку, но ще остане и след края на състезанията, за да може да се ползва от местното население. 48 състезатели ще се състезават за два златни медала, а капацитетът за зрители по трибуните е 990 по време на състезателните дни.

Мингачевир

Grebna_baza

Това е гребната база, която е и център за олимпийска подготовка в Азербайджан. Разположена е на река Кур, която се намира на 3-4 часа път от Баку. Хотелската част, построена до базата, създава отлични условия за целогодишна подготовка на атлети от цял свят. Капацитетът варира от 274 седящи места до 1000 в състезателни дни (допълнителни трибуни).  350 състезатели ще си оспорват 15 медала.

Билга Бийч

Triatlon_trase

Това съоръжение се намира на половин час от Баку, като се използва за триатлон, включващ 1500 м плуване, 40 км колоездене и бягане 10 км.

Център за водни спортове в Баку

Aquatic_centre_Baku

Съоръжението ще приеме състезания по плуване, скокове във вода и синхронно плуване. Капацитетът е за 2003 зрители по време на състезанията.

Арена за водна топка

Vodna_Topka_arena

Специален басейн с размери 35 м х 22 м х 2 м ще приеме мачовете по водна топка, а капацитетът за зрители е 1282 седящи места. 364 състезатели ще се включат в надпреварите за златните медали.

Баскетбол арена

Basket_3h3

Временното съоръжение за баскетбол 3х3 е изградено в специалния парк на Европейските игри, в източната му част. На трибуните има място за 1843 зрители по време на надпреварата, която ще се проведе в рамките на 4 дни от 23-ти юни.

Плажна арена

Beach_Arena

Още едно временно съоръжение, което се намира в парка на Европейските игри. На него ще се проведат мачовете по атрактивните дисциплини плажен футбол и плажен волейбол. Капацитетът за зрители е 1506 места.

Кристалният дворец

Kristalen_dvorec

Невероятно красиво съоръжение, разположено на площада на знамето (където се вее огромно знаме на Азербайджан) на малко полуостровче в Каспийско море. През 2012 година тази зала прие финалния музикален конкурс Евровизия, а по време на Игрите тук ще се проведат мачовете по волейбол, бокс, карате, фехтовка и таекуондо. Капацитет: 3796 зрители.

Гейдар Алиев арена

Heydar_Aliyev

Построяването на тази зала започва още през далечната 1977 година от бившия президент Гейдар Алиев. През 2004 залата е кръстена на негово име, а през 2015-та – основно реновирана. Капацитетът е за 5000 седящи места, а като цяло е приемала над 30 големи спортни състезания. По време на игрите тук ще се провеждат схватките по борба, джудо и самбо.

Стадион Тофик Байрамов

Stadion_Tofiq_Bayramov

Стадионът е кръстен на бивш съветски футболист и впоследствие съдия, който става известен със зачитането на спорния гол на Англия, донесъл им световната титла през 1966 след финала със Западна Германия. Съоръжението е построено през 1951-а, но е изцяло обновено през 2012 г. По време на Игрите в Баку ще бъде арена на битките в стрелбата с лък и капацитетът ще бъде за 1200 места.

Площад на свободата

Plostad_na_svobodata

Площадът се намира пред сградата на местния Парламент и по него ще преминава трасето за колоездене по шосе, което ще обиколи стария център на Баку. Временно монтираните трибуни ще позволят на 500 зрители да наблюдават атрактивното надбягване на 20-ти и 21-ви юни.

Спортна зала в Баку

Sportna_zala

Старата волейболна зала на Баку, която по време на Игрите ще се използва за турнирите по тенис на маса и бадминтон.

Олимпийски стадион

Olimpiiski_stadion_Baku

Бижуто на Игрите в Баку. На това съоръжение се проведе бляскавата церемония по откриването, по време на която световната поп звезда изсвири Imagine на Джон Ленън и делегациите на страните-участници дефилираха за старт на голямото шоу. По време на тържествената вечер имаше 5000 доброволци, които се включиха в организацията.

Капацитетът на съоръжението е 68 195 зрители и е предназначено за футболни мачове и лека атлетика. Строителството му започна през 2011-а.

Национален център по гимнастика

Gymnastic_Arena_Baku

Това е съоръжението, което се намира най-близо до олимпийското село на спортистите. Завършено е през 2014-та. Това е седалището на местната федерация по гимнастика и в него по време на Игрите ще се проведат състезанията в различните дисциплини на спортната и художествена гимнастика.

Още за Европейските игри в Баку можеш да си припомниш ТУК.

от

публикувано на: 18/06/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: