Европейски игри с дъх на петрол

11/06/2015
Това виждат българските спортисти от селището, в което са настанени: работата в нефтените рафинерии не секва, а вечер огньовете озаряват небосклона на каспийския бряг.
Това виждат българските спортисти от селището, в което са настанени: работата в нефтените рафинерии не секва, а вечер огньовете озаряват небосклона на каспийския бряг.

От петък, 12 юни, столицата на Азербайджан – Баку, ще приеме първите в историята Европейски игри. Идеята на Европейските олимпийски комитети (ЕОК) е този форум да бъде нещо като Олимпийски игри само за Стария континент и да се провеждат в нечетни години. Със запалването на олимпийската факла на 12 юни до нейното изгасване на 28 юни, когато е последният ден от форума, предстоят да се раздадат титли и медали в 30 различни спорта.

Населението на Баку е малко над 2 милиона жители, но заради наличието на петрол в последните години бяха направени сериозни инвестиции в инфраструктурата на града, разположен на Каспийско море. Специално за Европейските игри бяха построени чисто нови зали и съоражения, а други бяха основно реновирани. Според запознати инвестицията надхвърля 1 милиард евро. А нефтената индустрия е толкова силно развита, че от българската делегация веднага отбелязаха силната миризма, която се усеща около рафинериите.

Съоръженията включват център по спортна стрелба, велопарк за планинско колоездене, велопарк за BMX, гребен канал „Мингачевир“, Билга Бийч с трасе за триатлон, воден център в Баку за водни спортове, Арена за водна топка, Арена за баскетбол, Арена за плажен футбол, Кристален дворец 1, 2 и 3 за спортове в зала като волейбол, Арена „Гейдар Алиев“ за бойни спортове, стадион „Тофик Бахрамов“ за стрелба с лък, Площад на свободата, където ще се проведе колоезденето на шосе, спортен център за бадминтон и тенис на маса, Олимпийски стадион, където ще се проведат церемонията по откриването в петък и състезанията по лека атлетика, Национална арена за спортна гимнастика и, разбира се, олимпийското село, където са настанени спортистите. За акредитираните журналисти има отделно селище, в което са разположени различни хотели, като средната цена за нощувка е 50 евро на вечер.

Olimpiiski_stadion_Baku
Олимпийският стадион е „черешката на тортата“ в Баку.

30 спортни дисциплини

Участнитиците ще премерят сили в 30 вида спорт. В програмата на Игрите фигурират някои спортове, които не са олимпийски, но от дълго време се борят за попадане в списъците на Международния олимпийски комитет. Прави впечатление, че традиционният баскетбол е заменен с по-уличната версия баскетбол 3х3, което се играе на един кош.

Две от коронните дисциплини по олимпийски игри – лека атлетика и плуване, в Баку ще бъдат представени от изключително млади състезатели и зрителите няма да могат да наблюдават звездите на тези спортове. Световните федерации по водни спортове и лека атлетика не пожелаха да изпратят най-доброто в Баку заради дублиране на силни състезания в международния календар.

Другото, което прави впечатление, е липсата на футбола, но тъй като този спорт не е особено популярен по време на олимпийските турнири, домакините на Баку 2015 са се отказали от него. Все пак за любителите му е предвиден турнир по доста атрактивния плажен футбол, който винаги предлага много шоу и зрелищни изпълнения.

Като цяло малко спортове ще носят директни олимпийски квоти за Игрите в Рио де Жанейро след година. Повечето състезания ще носят ценни точки за ранглистите, чрез които различните спортисти или отбори да имат шанс за континенталните олимпийски квалификации. Така е например за волейбола и за плажния волейбол.

В Кристалния дворец волейболните отбори на България при мъжете и жените ще се опитат да печелят ценни точки за европейските ранглисти.
В Кристалния дворец волейболните отбори на България при мъжете и жените ще се опитат да печелят ценни точки за европейските ранглисти.

Българската делегация

Българската делегация в Баку ще бъде съставена от 127 спортисти (67 при мъжете и 60 при жените), като те ще се състезават в 23 спорта (от общо 30): стрелба с лък, бадмингтон, плажен волейбол, бокс, кану, колоездене на шосе, скокове във вода, фехтовка, акробатика, спортна гимнастика, художествена гимнастика, джудо, карате, самбо, спортна стрелба, плуване, синхронно плуване, тенис на маса, таекуондо, батут, триатлон, волейбол (мъже и жени) и борба. Знаменосец на българската делегация по време на церемонията по откриването ще бъде петкратната медалистка от олимпийски игри Мария Гроздева.

Олимпийското село,  в което са настанени спортистите от всички държави, включително и българската.
Олимпийското село, в което са настанени спортистите от всички държави, включително и българските.

от

публикувано на: 11/06/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: